Nieuws Politiek

IMK: 'Ondernemer is gebaat bij goede mediation en niet een gang naar de rechter'

Conflicten met de Belastingdienst, bank of leverancier moeten niet meteen voor de rechter worden gebracht. Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) pleit voor het belang van goede mediation. Een manifest met deze strekking ligt inmiddels bij Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming (D66), en de Tweede Kamer.

Van onze redactie 29 april 2022

Mediation

Ondernemers zijn gebaat bij mediation in plaats van gang naar rechtbank. Foto: Shutterstock

,,Het laatste artikel in een contact staat dat bij problemen de rechtbank een oordeel moeten vellen. We willen daar nog een stap voor hebben, namelijk mediation”, aldus Michiel Hordijk, directeur IMK.

,,Het is voor ondernemers die nu uit de moeilijke coronaperiode niet goed om bij verschil van inzicht gelijk te eindigen bij de rechter. Het is voor ondernemers vanwege de hoge griffiekosten vaak niet te betalen en het duurt lang voordat er een oordeel komt. Met de bemiddelingsclausule nog vóór dat laatste artikel - ‘zullen zich bij onenigheid wenden tot de rechtbank’ - kunnen problemen ook goed worden aangepakt.”

Lees ook: Dit is dé valkuil als startende ondernemer (en zo maak je wél een vliegende start)

Mediation voor ondernemers belangrijk in situatie waarbij communicatie rol speelt

Hordijk heeft onlangs bij Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming (D66), een manifest over het belang van mediation ingediend. ,,Al heel lang wordt geprobeerd een mediationwet op te tuigen. Weerwind is nu met voorbereiding begonnen. We hebben het afgelopen vrijdag ook gegeven aan Tweede Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) en D66, SP en PvdA."

,,Het is belangrijk dat mediation voor ondernemers er komt. De komende jaren zal er veel gerommel blijven, en dan zal de steun een stuk minder zijn vanuit de Belastingdienst en anderen. In die situaties waarbij communicatie van groot belang is, willen wij dat mediation als eerste middel ter hand wordt genomen. Een neutrale mediator kan veel meer bereiken dan een emotionele ondernemer die bijvoorbeeld met problematische schulden kampt. Zo’n gesprek loopt vaak vast. Zo’n mediationclausule helpt voordat het juridiseert.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws