De Ondernemer & Tweede Kamerverkiezingen
Op de hoogte blijven van de politieke ontwikkelingen en ondernemerschap richting de komende Tweede Kamerverkiezingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die dan doordeweeks rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan eenvoudig via deze link: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
,,Voor mij als ondernemer in Amsterdam zal het niet veel uitmaken. Door de krapte op de arbeidsmarkt (vraag en aanbod) betalen wij veelal meer dan het wettelijk minimumloon voorschrijft. Ik ben voorstander van eerlijk verdienen in plaats van eerlijk verdelen", verduidelijkt horeca-ondernemer Won Yip zijn standpunt over het Haagse voornemen het minimumloon extra te verhogen.
,,Als dit inderdaad doorgaat zal het op termijn niets uithalen. Het doel verdampt door de verhoging op de prijzen van rookwaren en sterke drank. Ik geloof meer in een btw 0-tarief op gezond eten, want dat scheelt op termijn kosten voor de zorg en uitkeringen wegens ziekte. En laten we dan ook een btw 0-tarief voor het openbaar vervoer invoeren.”
Het wordt er wederom voor ondernemers niet beter op
Horeca-ondernemer Won Yip
Stijgende kosten doorberekenen aan klanten is voor Won Yip een minder groot probleem. ,,Wij kunnen dit op onze A1-locaties in Amsterdam inprijzen. Maar mijn locaties zijn niet te vergelijken met de rest van Nederland. Marges die bij veel ondernemers in de horeca al onder druk staan verslechteren hierdoor nog verder. Het wordt er wederom voor ondernemers niet beter op.”
Lees in dit artikel meer reacties van ondernemers en brancheorganisaties:Tweede Kamer wil minimumloon verder omhoog in 2024: 'Onvoorstelbaar'
KHN: 'Extra verhoging van 1,7 procent jaagt loonprijsspiraal alleen maar aan'
Koninklijke Horeca Nederland benoemde de verhogingen van het wettelijk minimumloon die zich in de afgelopen jaren en aankomend jaar opvolgen, als 'ongekend'. KHN-directeur Dirk Beljaarts: ,,En niet alleen historisch is het veel gestegen, het is ook heel gevaarlijk''.,
,,Het is echt te makkelijk om in verkiezingstijd om stemmen te winnen door het wettelijk minimumloon zo omhoog te jagen. Het geld moet in het mkb wel eerst verdiend worden, voordat het uitgegeven kan worden. Marges staan in de horeca al enorm onder druk, omdat de prijselasticiteit van consumenten al op spanning staat. Het kabinet zou dan in ieder geval in de arbeidslastensfeer, zoals sociale premies, moeten compenseren om een debacle te voorkomen." Lees de uitgebreidere reactie van Dirk Beljaarts via deze link.