Actueel

Tweede Kamer wil minimumloon verder omhoog in 2024: 'Onvoorstelbaar'

Foto: ANP
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Laatste update: 24 september 2023 15:37

De Ondernemer & Tweede Kamerverkiezingen

Op de hoogte blijven van de politieke ontwikkelingen en ondernemerschap richting de komende Tweede Kamerverkiezingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die dan doordeweeks rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan eenvoudig via deze link: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Het voorstel van GroenLinks-PvdA krijgt steun van in ieder geval ChristenUnie, D66, PVV, PvdD, Volt, DENK, BIJ1, en de onafhankelijke Kamerleden Liane den Haan en Nilüfer Gündoğan.

Lees verder onder de advertentie

Om de extra verhoging te financieren gaan bedrijven belasting betalen als zij van hun winst eigen aandelen inkopen. Dat levert volgens de partijen 1,2 miljard euro op. Daarnaast wordt de bankenbelasting dusdanig verhoogd dat die 350 miljoen euro extra opbrengt. Ook inkomsten uit vermogen en deelnemingen in bedrijven worden zwaarder belast, wat nog eens 450 miljoen euro in het laatje moet brengen.

UPDATE 24 september:Jesse Klaver: 'Mkb heeft het moeilijk, hun minste zorgen is het minimumloon'

De rekening komt via een omweg bij de ondernemer terecht door belastingverhogingen waarmee de hogere uitkeringen worden bekostigd

ONL-voorman Hans Biesheuvel

,,Het verhogen van het minimumloon kost de overheid circa zevenhonderd miljoen euro extra aan uitkeringen, omdat het minimumloon is gekoppeld hieraan”, zegt Hans Biesheuvel. ,,Die rekening komt ook weer via een omweg bij de ondernemer terecht door belastingverhogingen waarmee de hogere uitkeringen worden bekostigd. Dat betekent dat de ondernemer voor de zoveelste keer de rekening krijgt gepresenteerd.”

Lees verder onder de advertentie

Een verdere stijging van het minimumloon moet ergens van betaald worden. ,,Ondernemers moeten dit doorberekenen in de prijzen van hun producten of diensten. Hierdoor wordt de inflatie nog verder opgedreven. Daar heeft werkelijk niemand behoefte aan.”

'Genoeg is genoeg'

Er zit volgens de ONL-voorman een grens aan de prijs die voor bepaalde producten en diensten gevraagd kan worden. ,,Niemand gaat een tientje betalen voor een gebakje. Ik vind het ongelofelijk dat er ondanks herhaaldelijke oproepen van ONL, VNONCW en MKB-Nederland de Haagse politiek doof en blind is voor de belangen van het mkb; de ruggengraat van de Nederlandse economie. Keer op keer zijn de lasten de afgelopen jaren verzwaard, terwijl tienduizenden ondernemers nog worstelen met het terugbetalen van de coronabelastingschuld. Genoeg is genoeg. Bij het mkb valt niets meer te halen”.

Lees ook: INretail: 'Nog hoger minimumloon nekt ondernemers'

Lees verder onder de advertentie

De consequentie kan zijn dat een cappuccino 7 euro moet gaan kosten óf dat er bedrijven omvallen. Het kán namelijk gewoon niet meer

Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland

KHN: 'Extra verhoging van 1,7 procent jaagt loonprijsspiraal alleen maar aan'

,,Het is ongekend, de verhogingen van het wettelijk minimumloon die zich in de afgelopen jaren en aankomend jaar opvolgen. En niet alleen historisch is het veel gestegen, het is ook heel gevaarlijk'', reageert Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Het is echt te makkelijk om in verkiezingstijd om stemmen te winnen door het wettelijk minimumloon zo omhoog te jagen. Het geld moet in het mkb wel eerst verdiend worden, voordat het uitgegeven kan worden. Marges staan in de horeca al enorm onder druk, omdat de prijselasticiteit van consumenten al op spanning staat.

Een extra verhoging van 1,7 procent jaagt de loonprijsspiraal alleen maar aan, meent Beljaarts. ,,De consequentie kan zijn dat een cappuccino 7 euro moet gaan kosten óf dat er bedrijven omvallen. Het kán namelijk gewoon niet meer. Het kabinet zou dan in ieder geval in de arbeidslastensfeer, zoals sociale premies, moeten compenseren om een debacle te voorkomen. Het bedrijfsleven pesten moet een keer stoppen, er moet veel meer begrip en waardering komen voor ondernemers en bedrijven, voor hun toegevoegde waarde, de werkgelegenheid die ze bieden, de innovatiekracht die er uit voort komt en de verduurzamingsslag die door bedrijven gedreven wordt. Het bedrijfsleven en dus ook de horeca zijn de motor van de samenleving, niet de pinautomaat van Den Haag!''

Lees ook: Won Yip over extra verhoging minimumloon: 'Eerlijk verdienen in plaats van eerlijk verdelen'

Lees verder onder de advertentie

Daan Broekman: 'Hoop dat besteedbaar inkomen personeel ook stijgt'

Ondernemer Daan Broekman, telg van de bekende Utrechtse fashionfamilie Broekman van De Rode Winkel en Thom Broekman, zag de spreekwoordelijke bui al hangen. ,,Sla de verkiezingsprogramma's er maar op na, als ondernemer weet je dan dat je er rekening mee moet gaan houden. Ik gun mijn mensen alles, maar wat ik dan vooral mag hopen is dat hun besteedbaar inkomen er ook echt mee omhoog gaat, dat ze er netto op vooruitgaan".

Fashion-ondernemer Daan Broekman. Foto: Ruud Voest.

'Ik kan en ga geen prijsstijging doorvoeren'

Hij gaat de extra loonkosten niet doorberekenen in zijn verkoopprijzen, of beter gezegd: kán het niet doorberekenen. ,,Wij verkopen merken die adviesverkoopprijzen hebben waar ik mij aan moet houden. En als ik iets op de prijs ga doen en mijn concurrent iets verderop niet, waar denk je dan dat ze die spijkerbroek gaan kopen? En wat te denken van de internationale concurrentie online?"

Lees verder onder de advertentie

Daan Broekman gaf eerder al aan zich het pinapparaat van de overheid te voelen. ,,Hopelijk komt Den Haag ook met lastenverlichting voor het mkb, het is hoog tijd dat ook daar besluiten over worden genomen. We mogen als mkb nu eerst weer pinnen, maar gaan zij ook straks eens storten?"

KHN-directeur Dirk Beljaarts in zijn expertblog:‘Roepen om minimumloon van 16 euro echt te gemakkelijk’

INretail: 'Kabinet duwt hiermee alle lonen omhoog'

Jan Meerman, directeur van branchevereniging INretail, vindt dat de Tweede Kamer achter een verkeerde maatregel staat. ,,Het leidt ertoe dat een ander deel van de bevolking, namelijk een groot aantal ondernemers, de armoede in gaan."
Volgens Meerman is het een illusie dat alleen de onderkant profiteert van een minimumloonverhoging. ,,Je duwt hiermee alle lonen omhoog." En dat kunnen volgens hem lang niet alle ondernemers betalen.

Lees verder onder de advertentie

Bovendien, zo stelt hij, houdt een werknemer netto alsnog niet heel veel over van deze stijging. De INretail-voorman pleit daarom voor het verlagen van de werkgeverspremies, waardoor het nettoloon juist stijgt. ,,Dat zorgt direct voor meer besteedbaar inkomen."