Nieuws Regio

Bakkerij leent geld van vermogende klant van de Rabobank

Ze waren de eerste in Nederland die kozen voor Rabo&Co en hebben daar geen spijt van. Dankzij deze nieuwe financieringsvorm, waarbij vermogende klanten geld lenen aan ondernemers, kan stadsbrasserie Dudok volgende maand een nieuwe bakkerij openen.

Klaas Jan Droppert | De Ondernemer i.s.m. Rabobank Den Haag | Foto: Frank Jansen 2 mei 2017

Vanderwel rabo FRANK JANSEN

De befaamde appeltaart van Dudok, dat vestigingen in Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Arnhem heeft, komt nu nog uit een bakkerij in Numansdorp, maar over een maand wordt de standplaats Barendrecht. ,,De bakkerij groeide uit zijn jasje. Voor de verhuizing en inrichting hadden we financiering nodig", zegt Aad van der Wel, oprichter en mede- eigenaar van Dudok.

En dus klopte hij aan bij huisbankier Rabobank. ,,Die kwam met een nieuwe vorm van financiering. Of we geïnteresseerd waren in Rabo&Co. Dat we daarmee de eerste in Nederland zouden worden, heeft me nooit afgeschrikt. Ik had er al over gehoord."

Splitsen

De lening via Rabo&Co is opgesplitst: een vermogende klant van de Rabobank leent minimaal een ton uit en het overige deel neemt de bank op zich. Van der Wel: ,,Voor ons is het eigenlijk niet anders dan een gewone lening van de bank, want het gebeurt tegen dezelfde voorwaarden. Bij crowdfunding zou het anders zijn, dan betaal je veel meer rente over je lening. Wat dat betreft zijn de bancaire voorwaarden nog steeds de beste."

Voordelen

Twijfels over de betrokkenheid van een particuliere investeerder heeft Van der Wel niet. ,,Als je hiervoor kiest, wordt het ondernemingsplan niet alleen door de bank, maar ook door een investeerder bekeken. Die privacy geef je dus op. De bank controleert of het betrouwbaar en veilig geld is." Alle partijen hebben volgens hem voordeel van het financieringsconcept. ,,De ondernemer, omdat hij door kan gaan met zijn plannen en niet ineens hogere rentes moet betalen. De bank, omdat ze haar vermogende klanten iets kan bieden en de investeerder krijgt nu een hoger rendement dan wanneer hij of zij het geld op een spaarrekening laat staan. Ideaal."

De bank controleert of het betrouwbaar en veilig geld is

Aad van der Wel, mede-eigenaar van Dudok