Advertorial van Capi Europe

Advertorial Regio

De bekendste pottenboer ter wereld, in Brabant

Je kan nog zo’n goed product hebben, zonder goede mensen kun je volgens Toine van de Ven niet succesvol zijn. Daarom zet de winnaar van de BOV-trofee dit jaar vol in op zijn personeel. ,,Het is net als in een relatie: geef je onvoldoende aandacht, dan raak je elkaar kwijt. Met je medewerkers is dat niet anders.”

Redactie De Ondernemer | Foto: Corné Hannink 10 januari 2019

Toine van de ven Corn Hannink pottenbakker

In november sleepte Capi Europe onverwachts de BOV-Trofee binnen, de prijs voor bedrijven die in Brabant een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten. En dat heeft de Tilburgse pottenboer. Ruim een jaar geleden verhuisde Capi naar bedrijventerrein Vossenberg, naast internationale bedrijven als Tesla en Coca Cola. Capi Europe, met een personeelsbestand dat schommelt tussen de 80 en 100 mensen, produceert bijzondere design bloempotten van een extreem licht gewicht. De producten uit Tilburg worden in bijna zeventig landen verkocht. In Nederland staan de potten in de schappen bij tuincentra als Intratuin. Door die samenwerking kreeg het bedrijf internationale bekendheid.

Champions League

Het bedrijf zit in de lift en investeerde afgelopen jaar volop in de nieuwe huisvesting. Een jaar waarin een stevige basis is gelegd voor de toekomst. Met direct resultaat: de bloempotten van Capi Europe, die deels in eigen land worden geproduceerd, gaan vanaf dit jaar naar twee grote, nieuwe afzetmarkten: Canada en Australië. Want, legt Van de Ven uit, ,,dat zijn landen waarin alles draait om kwaliteit”. Dat vraagt het nodige van de organisatie en de spelers. ,,Ja, we gaan van de eredivisie naar de Champions League. Een land als Australië, waar het nu zomer is, zorgt voor meer continuïteit in je afzet. Maar die kun je alleen leveren met voldoende mensen. Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar is, trekken we nog altijd nieuwe mensen aan. De kunst is ze te houden.”

Blijven boeien

Medewerkers blijven boeien is dit jaar voor hem de uitdaging. ,,Je kan nog zo’n goed product hebben, zonder goede mensen kan je niet succesvol zijn. Dat betekent dat je constant moet investeren in je personeel. Dat klinkt als een cliché en dat is het ook. Zorg dat ze jouw passie en bevlogenheid delen. En zet een duidelijke missie uit.”

Wet- en regelgeving

De missie van Toine is de bekendste pottenboer van de wereld worden. Niet per se de grootste, wel de bekendste. Dat de concurrentie, Elho en Mega Ceramics, op steenworp afstand zitten, maakt hem niets uit. ,,Elho is veel groter. Maar wij hebben ieder ons eigen marktaandeel.” Uitdagingen ziet hij ook, met de overheid als grootste. ,,De huidige wet- en regelgeving maakt ondernemen niet makkelijker. Meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt is wenselijk. Aan de andere kant: als ondernemer loop je altijd wel ergens tegenaan. Je moet blijven relativeren. Optimistisch blijven en dat uitstralen naar je personeel. Dan krijg je dat ook terug.”