Nieuws Regio

Deze brouwers gaan in lege kerk De Horst bier maken

In de leegstaande kerk in De Horst komt een bierbrouwerij, schrijft De Gelderlander. De lokale brouwers D'n Drul en Stollenberg slaan er de handen ineen. In eerste instantie moet de brouwerij straks goed zijn voor zo'n 6.000 flesjes speciaalbier per week. Dat kunnen er 30.000 worden, want landelijk 'uitserveren' is de grote wens.

RONALD PETERS | Foto: THEO PEETERS 16 mei 2018

Bierbrouwerij dn Drul Stollenbergkale

De koop van de kerk is in feite rond. ,,We hebben goede gesprekken gehad met pastoor Henk Jansen.'' Volgende week staat nog een bijeenkomst met de gemeente gepland, want voor er wordt gebrouwen, moet nog wel het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Wat de drie mannen achter de brouwerij betreft, kan dat niet snel genoeg gebeuren. Het zijn Roland Boschman van D'n Drul in Groesbeek en Colin Reinders en Arnoud Boonstra van het Berg en Dalse Stollenberg. Dat tweetal brouwt nu in de brouwerij van Boschman aan de Dorpsstraat in Groesbeek. In de kerk in De Horst vormt het drietal één bedrijf, waaronder de twee brouwerijen vallen.

Lees ook: Dit brouwersechtpaar wil Tilburg als bierstad op de kaart zetten

Aan het kerkgebouw wordt niets veranderd. Boschman: ,,Dat is een prachtig gemeentelijk monument. Dat laten we intact, zowel van binnen als aan de buitenkant. De Mariakapel onder de toren blijft ook wat die is. Daar kunnen de Horstenaren gewoon gebruik van blijven maken."

Het is de grote vraag naar lokale speciaalbieren, waardoor de drie brouwers de stap kunnen maken. Boschman: ,,Lokaal bier is niet aan te slepen. Als ik brouw, is alles al verkocht als het klaar is. Er is nooit een voorraad."

Lees ook: Jonge Hengelose brouwers brengen eigen witbier Gallivant op markt

Op dit moment staat in de brouwerij in Groesbeek een ketel met een capaciteit van 500 liter. Dat wordt er een van 2000 liter. ,,Genoeg om later ook te kunnen uitbreiden. Dan hoeven we alleen een paar extra ketels aan te schaffen voor het gisten." Afvullen hoeft straks niet meer met de hand, maar gaat volautomatisch. Duizend tot drieduizend flessen per uur.

Proeflokaal D'n Drul heeft op dit moment naast de brouwerij ook een winkel voor speciaalbieren, die wordt gedreven door Wilma Boschman. De winkel blijft, het proeflokaal wordt uitgebreid. Na de verhuizing verdwijnt de brouwerij niet uit het zicht: ook in De Horst staan straks rondleidingen op het programma.