Nieuws Regio

Brasserie in Poederoijen bestaat een jaar en wordt steeds populairder

Een jaar geleden geloofden maar weinigen dat een nieuwe horecazaak aan de Maasdijk in Poederoijen het zou redden. Maar De Buurman blijkt in een behoefte te voorzien, aldus Brabants Dagblad.

Bas Moerman | Foto: Roy Lazet 24 juli 2018

De Buurman Brasserie Poederoijen

'Ronduit verrassend", zegt Tilburger Jan Doorakkers die voor het eerst binnenstapt bij de trendy brasserie aan de Maasdijk in Poederoijen. Met zijn 15-koppige mannenfietsploeg, vijftigers in lycra, stopt hij voor een korte pauze bij het landelijk gelegen etablissement. Rint de Vries (26) en zijn vriendin Anneke Blom (ook 26), samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de dagzaak, springen op om de gasten te verwelkomen en de bestelling op te nemen.

In korte tijd is het gezelschap voorzien van hapjes en drankjes en genieten ze op het terras van het uitzicht over het polderlandschap. ,,We kwamen hier bij toeval terecht, maar komen zéker terug", klinkt het enthousiast wanneer ze een kwartiertje later weer op de fiets stappen.

Lees ook: VersLokaal introduceert nieuw horecaconcept in Hengelo

Steeds meer aanloop

,,Zo gaat het vaak", vertelt het koppel dat vijf dagen per week optreedt als gastvrouw en gastheer en op de bovenverdieping woont. ,,Veel dagjesmensen hebben de zaak het afgelopen jaar ontdekt en zijn nu terugkerende klanten. Ook uit het dorp krijgen we steeds meer aanloop. Het gaat sinds de opening, vorig jaar augustus, boven verwachting. Eerder deze maand hadden we onze eerste trouwerij en we hebben ook al een begrafenis gehad." Dat laatste zien ze als 'teken van erkenning' door het dorp. ,,Er is in het begin wat gedoe geweest over de zondagsopening en concurrentie met het dorpshuis, maar dat is gelukkig overgewaaid."

Huiselijk en laagdrempelig

De Buurman moet het vooral hebben van koffie, lunches en aangeklede borrels. 's Avonds is de zaak gesloten, tenzij er boekingen zijn voor feesten. ,,We kunnen daarbij maximaal 150 mensen ontvangen." Bij dergelijke evenementen leunt het koppel op het Poederoijense cateringbedrijf van Rints ouders. Over de naam van de zaak zeggen ze: ,,We vonden het wel lekker klinken. Huiselijk en laagdrempelig. Dat is wat we voor ogen hebben. Gewoon, gezellig, en geen moeilijk gedoe."

Lees ook: Waarom het BN'ers loont om een horecazaak te beginnen

Fortwachterswoning

De brasserie verrees op de plek waar tot eind jaren vijftig een fortwachterswoning stond. Daarin woonde de beheerder van het 19e-eeuwse bomvrije fort dat op een steenworp afstand van de zaak ligt. Dat rijksmonument maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Staatsbosbeheer gaat over het natuurgebied dat beide gebouwen herbergt en van oudsher wordt aangeduid als de 'Batterij Op Poederoijen'. Het horecabedrijf is van de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard en is bedoeld om middelen te genereren die restauratie en openstelling van het monument mogelijk maken. Maar zo ver is het nog niet. ,,Als klanten binnen willen kijken, maak ik de deur wel even open", aldus De Vries.