Nieuws Regio

Hoe Breda Live in 10 jaar tijd uitgroeide tot mega event

Een Bredaas feestje dat begon met drie acts op één dag, is uitgegroeid tot een tweedaags evenement met tien hoofdacts op het Chasséveld. BN/DeStem schrijft over Breda Live door de jaren heen.

Cobine van der Louw | Foto: René Schotanus/Pix4Profs 4 juli 2018

Breda Live evenementenbureau Volver artiesten podium feest event Brabants feestje grote namen noodweer Dirk Malschaert

Op zaterdag 9 juli 2009 stonden voor bijna 15.000 bezoekers dj Tiësto, Jan Smit en Racoon op het podium.

Diverse artiesten en stijlen

Magchiel Koekkoek van evenementenbureau Volver: ,,Veel mensen reageerden toen verbaasd op deze combinatie. Jan Smit liep na zijn optreden naar de dj om een handtekening op de aankondigingposter te laten zetten. Hij wist ook dat dit niet vaker zou voorkomen.'' In de jaren daarna werd het het hoofdkenmerk van Breda Live; diverse artiesten en stijlen op één podium.

Het evenement werd een succes en vanaf die dag zou het bekend staan als een van dé Brabantse feestjes. Koekkoek: ,,Ongeveer 95 procent van de bezoekers komt uit Brabant. Daarvan weer een groot deel uit Breda. Het is een Brabants feestje."

Lees ook: Dance: de groeibriljant van Brabant

Noodweer

Tijdens de tweede editie stonden onder meer Alain Clark en Nick en Simon op het podium. Halverwege het evenement brak er dat jaar een extreem noodweer uit; daarom moest de organisatie het feest vroegtijdig afbreken. Veel bezoekers feestten echter gewoon door in parkeergarage Het Turfschip, tegenover het Chasséveld. Het geplande slotoptreden van Dj Junkie XL (Tom Holkenborg) kwam er niet meer van.

Herkansing

Hij kreeg een herkansing in 2011. Andere grote namen tijdens die derde editie waren Van Velzen en Caro Emerald.

Lees ook: Dit bedrijf levert bezoekers van 170 festivals beschutting

Bezoekersaantallen

Met iedere editie steeg niet alleen het aantal acts; ook het aantal bezoekers nam explosief toe. In 2016 stonden er al zo'n 18.000 bezoekers op het Chasséveld. Begin vorig jaar maakte de organisatie bekend dat het evenement ging uitbreiden van een naar twee dagen. Dirk Malschaert van evenementenbureau Volver zei toen: ,,Dit is altijd onze ambitie geweest. Twee jaar geleden verkochten we binnen drie dagen 18.000 kaarten. Nu is het tijd om uit te breiden."

Uitbreiding

Een andere reden voor de uitbreiding? Volgens de organisatie bleek uit de jaarlijkse enquête onder het publiek dat bezoekers het terrein wat vol vonden. Volver besloot daarop dat het aantal bezoekers moest dalen naar 15.000 per dag. Tijdens het uitverkochte weekend in 2017 stonden er in totaal 27.500 mensen op het Chasséveld. Dit jaar zijn 29.000 kaarten verkocht.

Uitverkocht

De snelheid waarmee dit gebeurt, geeft aan dat het evenement nog altijd populair is. Was het feest in 2016 in drie dagen tijd uitverkocht, in 2017 waren de zaterdagkaarten in 12 minuten tijd weg.

Ook dit jaar duurde het slechts een half uur eer de zaterdagkaarten uitverkocht waren. De vrijdag- en weekendkaarten deden er iets langer over, maar ook die zijn uitverkocht.

Lees ook: Dit succesbedrijf levert wc's voor de grootste festivals

Line-up

Cabaretier Guido Weijers kondigt ook dit jaar weer de acts aan op het hoofdpodium. Vrijdag zijn dag Ronnie Flex en Deuxperience Band, Anouk, Guus Meeuwis en dj R2HAB. De tweede dag van het evenement wordt geopend met Suzan en Freek. Dit duo speelt covers van alle soorten genres. Daarna komt de Spanjaard Alvaro Soler het podium op. Hij is onder meer bekend van de zomerhits El Mismo Sol en Sofia. Hij wordt opgevolgd door André Hazes en daarna treedt Chef'Special op. Een oudgediende is Kensington. Zij treden voor de derde keer bij Breda Live op. En als afsluiter van de jubileumeditie staat dj Hardwell op het podium.

Foodtrucks

Daarnaast staat er nog eens vijf acts op de Jupilerstage. Hier verzorgt het duo Coen en Sander de presentatie. Verder staan er op het terrein dertig foodtrucks en werken er 700 crewleden om het evenement goed te laten verlopen.

Ongeveer 95 procent van de bezoekers komt uit Brabant. Daarvan weer een groot deel uit Breda. Het is een Brabants feestje

Magchiel Koekkoek, evenementenbureau Volver