Nieuws Regio

Ook Den Bosch is rijp voor huurfiets met blauwe voorband van Swapfiets

In navolging van onder meer Amsterdam, Utrecht en Tilburg zijn vanaf vandaag ook in Den Bosch Swapfietsen te huur. De huurfiets kost 19 euro per maand. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Marc Brink 5 juli 2018

Swapfiets Groepsfoto Oprichters

Fietsen met een blauwe voorband? Die kunnen vanaf vandaag opdoemen in de straten van Den Bosch. Het gaat om de zogenaamde Swapfiets waarvan er al duizenden rijden in 17 andere Nederlandse plaatsen, waaronder Tilburg (1400 fietsen) en Eindhoven (1300 fietsen).

Gratis reparatie

Voor de huurfiets betaal je in Den Bosch 19 euro per maand (het abonnement is maandelijks opzegbaar). Daarvoor 'krijg' je behalve de fiets nog iets. Want het bedrijf met de bakermat in Delft belooft pechgevallen binnen twaalf uur gratis te repareren op de gewenste locatie. Het is ook mogelijk om de fiets (met zeven versnellingen) te 'swappen' (ruilen) voor een ander exemplaar. ,,Op deze manier is de klant altijd binnen tien minuten weer onderweg en heeft hij een fiets waar hij altijd op kan rekenen", aldus een woordvoerder van Swap.

Lees ook: Swapfiets: succesconcept van jonge ondernemers verovert ook buitenland

Ontzorgen

Jolanda Smit-van Oijen, de 'fietsregisseur' van Ons Brabant Fietst, is enthousiast. Zij streeft naar 'een aantrekkelijk en bereikbaar Brabant'. ,,Een concept als de Swapfiets draagt hier zeker aan bij. Door de gebruiker volledig te ontzorgen wordt fietsen nog leuker en daarmee past de Swapfiets uitstekend bij ons werk om werkgevers en overheden te ondersteunen bij het vergroten van het aantal fietsende medewerkers."

Volgens mede-oprichter Steven Uitentuis onderscheidt de opzet van zijn bedrijf zich van andere fietsconcepten omdat elke klant langere tijd zijn of haar 'eigen' huurfiets heeft.

Nog voor de eerste honderd klanten op een Swap-fiets stapten, sloot Uitentuis zich aan bij het succesverhaal van drie studenten van de TU Delft: Richard Burger, Martijn Obers en Dirk de Bruijn. De zogenaamde 'startup' werd dit jaar onderscheiden met de Dutch Marketing Award (door marketingprofessionals gezien als de belangrijkste marketing-vakprijs in Nederland).

50.000

Inmiddels rijden bijna 50.000 blauwe voorbanden in Nederland (,,Elke stad waar gefietst wordt zou in principe interessant kunnen zijn", aldus Uitentuis). Het bedrijf is ook gevestigd in België (Antwerpen, Gent en Leuven) en Duitsland (Bremen, Göttingen, Munster en Oldenburg).

Fietsregisseur Smit-van Oijen opende gisteravond de Swap-vestiging aan de Rietveldenweg 39. Volgens haar is Den Bosch 'goed ingericht op op fietsers'.