Nieuws Regio

Zo regel jij als ondernemer zelf je pensioen

Iedere maand organiseert BrightPensioen het gratis webinar ‘Pensioen, maar dan leuk’, voor iedereen die zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioen. Dit leer je als ondernemer van het pensioenwebinar.

De Ondernemer i.s.m. BrightPensioen | Foto: Unsplash 8 december 2017

Unsplash webinar

Ondernemers worden in toenemende mate geconfronteerd met het verhaal dat ze te weinig oog hebben voor hun pensioen. Ze weten er te weinig van en bouwen geen pensioen op. BrightPensioen merkt echter dat een groeiende groep ondernemers zich aan het verdiepen is in het opbouwen van een pensioen.

Daarom organiseert de challenger op de pensioenmarkt regelmatig het webinar ‘Pensioen, maar dan leuk’ [https://brightpensioen.nl/webinars/] voor iedereen die zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioen. Naast ondernemers zijn dat dga’s, maar ook mensen in loondienst zonder pensioenregeling. En deze vijf zaken leer je ervan:

Lees ook: BrightPensioen: ondernemers laten geld liggen door onwetendheid fiscale jaarruimte

1. Het huidige pensioenstelsel in Nederland werk niet meer

Nederland keert de hoogste pensioenen uit ter wereld, toonde de OESO in haar laatste rapport aan. Fijn voor de gepensioneerden, maar niet voor de mensen die werken. Die moeten immers die premies ophoesten. En dat we zoveel geld oppotten is ook niet goed voor onze economie. Het maakt ons kwetsbaar voor financiële crisissen. De oplossing is een overgang naar een systeem waarin iedereen spaart voor zijn of een eigen pensioenpotje. En dit is precies wat ons nieuwe kabinet ook wil.

2. Er zijn 7 mogelijkheden om je pensioen zelf te regelen
Er zijn zeven manieren om zelf iets aan je pensioen te doen: je bedrijf verkopen, fiscale oudedagsreserve (FOR), pensioenopbouw in de derde pijler (lijfrente), voortzetten pensioen bij ex-werkgever, zelf sparen en/beleggen, hypotheek aflossen of langer doorwerken. De eerste vier opties vallen onder de noemer ‘pensioenopbouw’, de laatste drie opties zijn alternatieve mogelijkheden om voor dat inkomen voor later te zorgen.

3. Een ‘tussenpensioen’ is een reële optie

Voor veel mensen is het doel van het ouderdomspensioen ‘van het leven genieten’. Maar waarom zou je niet op jongere leeftijd ook van het leven genieten? Daarom introduceert BrightPensioen het tussenpensioen. Voor wanneer je een poosje wilt stoppen met werken om andere dingen te gaan doen. Een reis maken, een opleiding volgen, een boek schrijven. En daarvoor zul je ook geld opzij moeten zetten. En ook dat geld kun je door BrightPensioen laten beleggen. Hiermee bouw je een potje op waar je op elk moment over kunt beschikken.

4. Pensioensparen levert veel belastingvoordeel

Vrijwel iedereen onderschat het fiscale voordeel van pensioen opbouwen. Het scheelt wel meer dan de helft wanneer je gebruik maakt van de fiscale voordelen. Veel mensen vinden het lastig dit te berekenen. Net zoals het bepalen hoeveel men moet inleggen voor pensioen. Tijdens het webinar worden tools aangereikt waarmee je dit zelf eenvoudig kunt berekenen.

Lees ook: BrightPensioen: naar een individueel, flexibel en duurzaam pensioenstelsel

5. Actuele pensioeninformatie in begrijpelijke taal

“De ondernemer in begrijpelijke taal eens helder uitleggen hoe het pensioen in Nederland geregeld is”, zegt commercieel directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen over de reden van het webinar. “En laten zien welke mogelijkheden zij hebben om pensioen op te bouwen. Daar is een grote behoefte aan als je kijkt naar het aantal ondernemers dat al heeft deelgenomen. Dat aantal neemt in het laatste kwartaal nog stevig toe. Het is immers de tijd van het jaar waar je als zzp’er moet bepalen wat je jaarruimte is en of je dat gaat gebruiken om in je eigen pensioenpotje te stoppen.”

Meedoen aan het webinar ‘Pensioen, maar dan leuk’? Tijdens deze sessie van 45 minuten kun je via de chat al jouw vragen rondom pensioen stellen. Bovendien krijgen alle deelnemers gratis het e-book ‘Reis rond de wereld in je beste jaren’, het boek over een tussenpensioen. Aanmelden kan hier: https://brightpensioen.nl/. En wil je zelf je eenvoudig je fiscale jaarruimte berekenen? Dat kan hier: https://brightpensioen.nl/jaarruimte/

Lees ook: Geen pensioenregeling? Zo help je jouw medewerkers toch met een potje voor later

Er is een grote behoefte aan het ontdekken welke mogelijkheden ondernemers hebben om pensioen op te bouwen.

Sjaak Zonneveld, commercieel directeur BrightPensioen