Nieuws Regio

Eigenaren zien Rotterdams restaurant Esto als derde kind

'Laten we samen een zaakje beginnen', zeiden Aysel Kaya en Canan Akbaba tegen elkaar. Een restaurantje. Dat werd Esto. Nu is het hoog tijd voor feest. Dat schrijft AD.

Arie Westeneng | Foto: Sanne Donders 1 juni 2018

Restaurant Esto to Festo Rotterdam

Esto is ons kindje'', vertelt Kaya trots. ,,Canan en ik zijn allebei moeder van twee kinderen, onze zaak is ons derde kind.'' En dat kind heeft vanavond een partijtje. ,,Vandaag vieren we tijdens het minifoodfestival Esto to Festo anderhalf jaar Esto, we presenteren de vernieuwde menukaart en vieren het feit dat het lekker loopt. De zaak, ons culinaire kind ontwikkelt zich goed en het wordt steeds beter en leuker. Als je nog geen twee jaar bent, heb je nog zat te leren en te ontdekken, dat maakt het ook zo ontzettend leuk.''

Proef en geniet

'Laat je verleiden' staat op de uitklapborden op het terras voor het restaurant aan de Hofbogen. ,,Mensen vragen nogal eens: wat voor eten maken jullie eigenlijk, waar komen de gerechten vandaan? Wij dagen je uit om je te laten verrassen door heerlijke mediterrane smaken. Niet te veel denken en vragen, maar proef en geniet, laat je maar verleiden.''

Esto staat in het Koerdisch, de moedertaal van Kaya en Akbaba, voor 'is er?' of 'er is', legt Kaya uit. ,,En ja! Er is bij ons lekker eten, vers bereid, huisgemaakt. En als je vraagt of er glutenvrij, vegetarisch en veganistisch is: ja, het is er allemaal, en superlekker.''

Goedkeuring

Kaya en Akbaba brachten allebei recepten en gerechten in. Die komen voor een deel ook van hun moeder. ,,Mijn moeder Elif maakt de allerlekkerste appeltaart met appel, rozijnen en noten. Ik heb gevraagd of ze me wilde leren die te maken'', zegt Kaya. ,,De eerste keer dat ze hem proefde was ik supernerveus, maar ik heb nu haar goedkeuring de taart bij Esto te maken. Hij heet oma Elif's appeltaart. Akbaba is de dadeltaartexpert.''

Restaurantleven

Het restaurantleven is Kaya bekend. ,,Mijn vader had in Leeuwarden misschien wel het allereerste Turkse restaurant van Nederland. Daarna runden mijn broers in Rotterdam een eetcafé en restaurant. Ik heb altijd graag meegeholpen in de bediening. Bij Esto stond ik voor het eerst in de keuken. Akbaba had ervaring bij een bakkerij en wist al alles van brood en banket.''

Genieten van eten en koken met de seizoenen leerden ze thuis. ,,We kennen de traditionele Koerdische keuken, maar koken en bakken niet traditioneel, juist niet. We koken wat we lekker vinden in een cross-over van mediterrane, Midden-Oosten en Rotterdams.''

Esto heeft naast zoete ook hartige gerechten. ,,Een vegan falafel, gevulde puntpaprika's, verschillende salades en mezze's, kleine mediterrane hapjes.''

Esto to Festo

Vanavond om 17.00 uur begint het Esto to Festo. Kaya nodigt iedereen uit om te komen proeven. Behalve huisgemaakte gerechten en verse sapjes en drankjes is er kunst en livemuziek. Samen met studenten van de Willem de Kooning Academie hebben Kaya en Akbaba ook allerlei activiteiten voor kinderen. Het minifestival is gratis te bezoeken.