Aangeboden door Gemeente Enschede

Branded Content Regio

Enschedese ondernemers aan het woord: NDIX

Elke maand gaat De Ondernemer op zoek naar bedrijven die vanuit Enschede ondernemen en vraagt waarom ze nou juist voor deze regio kiezen. In deze editie directeur Jeroen van de Lagemaat van NDIX. NDIX is een open en onafhankelijk breedbandplatform voor bedrijven en instellingen in alle sectoren.

Gemeente Enschede 23 maart 2017

Isifotografie ndix

“In 2001 werd NDIX opgericht om het aanbod van ICT-voorzieningen in Enschede te verbeteren. In die tijd werden veel nieuwe ondernemingen opgestart, waarvan 40% ICT gerelateerd. Dat was ook niet zo gek, de Universiteit Twente stimuleerde ondernemerschap en bood technische studenten een 100MB internetaansluiting op de campus. Maar buiten de campus was de maximale internetsnelheid een stuk lager: de kabels lagen er simpelweg niet. Dus trokken veel UT’ers na hun studie naar andere delen van het land.”

Geen aanbod, dus geen vraag?

“Gemeente Enschede en de UT wilden investeren in de verbetering van het ICT aanbod, maar wat is precies de vraag? Ik ben een ondernemende probleemoplosser en wilde die uitdaging graag aangaan: ik begon als eerste en enige medewerker van NDIX. Het was nog een flinke klus om boven tafel te krijgen hoe we vraag en aanbod letterlijk met elkaar konden verbinden. NDIX begon klein door met een glasvezel aanbieder een afspraak te maken om minimaal vijf afnemers te vinden, dan wilden zij de aansluiting wel regelen. En de aanhouder wint: sinds 2007 is NDIX winstgevend en nu hebben we 28 medewerkers in dienst.”

Sterke basis

“NDIX is 50% Duits, sinds 2003 is Stadtwerke Münster derde aandeelhouder. Letterlijk en figuurlijk staan wij dicht bij Duitsland. We bieden beide een mate van stabiliteit, een sterke basis. We mogen trots zijn op wat we hebben in Enschede, vertrouwen op wat er is en dát verder uitbouwen. NDIX heeft een positieve invloed op het vestigingsklimaat in Enschede en daar zijn we enorm trots op. En niet alleen op economisch gebied, ook op cultureel gebied sponsort NDIX diverse initiatieven om het aanbod interessant te houden.”

Leven op niveau

“Ik groeide op in Utrecht en in 1977 startte ik met mijn studie elektrotechniek op de UT. Nu ben ik helemaal gesetteld in Enschede. Het is een geweldige stad en heeft veel te bieden: de culturele voorzieningen, het noaberschap, de groene omgeving. En ook woonkosten zijn hier in balans. Er is ontzettend veel potentie in de stad, op alle gebieden. En dat trekt de juiste mensen aan, ook voor NDIX. Commercieel, technisch, uit Enschede of van buiten, voor iedereen biedt Enschede een leef- en werkomgeving op niveau.”

We mogen trots zijn op wat we hebben in Enschede, vertrouwen op wat er is en dát verder uitbouwen.

Jeroen van de Lagemaat, directeur NDIX