Aangeboden door Bakkerij Van Heeswijk

Branded Content Regio

Vierde generatie houdt familiebakkerij Van Heeswijk springlevend

Bakkerij Van Heeswijk in Luyksgestel opende in 1914 de deuren en is uitgegroeid tot een regionaal begrip. Op dit moment werken de derde en vierde generatie van de familie al samen in het bedrijf, per 1 januari treedt de jonge garde officieel toe tot de directie. 'Samen nadenken over die stip op de horizon'.

Mark Litjens 29 oktober 2019

Bakker heeswijk brood

Op de foto (vlnr): Sophie van Gerwen, Fleur van Heeswijk en Rob Soeterboek. Foto: Mark Litjens

Van Heeswijk heeft in de Brabantse Kempen zeven filialen met in totaal zo'n honderd medewerkers. Een mooi startpunt voor Fleur van Heeswijk (31), Sophie van Gerwen (31) en Rob Soeterboek (43) die het stokje binnenkort overnemen.

,,We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de toekomst. Sophie, Rob en ik zijn drie jaar geleden begonnen om ons samen met de vijf familieleden van de vorige generatie op de toekomst voor te bereiden. Dankzij de extra denkkracht die hierdoor nu aanwezig is, kunnen we nieuwe ideeën waarmaken. Zoals de opening van de achtste vestiging in Eersel, begin volgend jaar, en de installatie van een grotere diepvries om de routing binnen ons bedrijf te optimaliseren", zegt Van Heeswijk.

Opgegroeid met bakkerij

Helemaal voorbestemd was het niet. Het drietal had ingezet op andere carrières. Soeterboek studeerde bouwkunde, Van Gerwen journalistiek en Van Heeswijk sociale wetenschappen. Na hun studies hebben ze elders werkervaring opgedaan. Toen eventuele opvolging ter sprake kwam, hebben ze die mogelijkheid serieus overwogen. Van Gerwen: ,,Ik ben opgegroeid met de bakkerij, maar pas nadat ik op andere plekken had gewerkt, begon ik de bakkerij écht te waarderen. Ik ben samen met Rob en Fleur vol enthousiasme de uitdaging aangegaan.”

Dat hun carrièrepad tot nu toe helemaal niks met de bakkerij te maken had, blijkt geen probleem. Elk kunnen ze hun vaardigheden goed inbrengen. Marketing, personeelswerk en planologie rond de vestigingen hebben hierdoor meer dan gemiddelde aandacht van de vierde generatie.

''Dat kost tijd en geld, maar het werpt vruchten af. Je moet een objectief iemand er bij hebben omdat je echt alles benoemd wil hebben wat er mogelijk voor iemand speelt. Voor de overname een feit is''

Fleur van Heeswijk, ondernemer

Helpen waar mogelijk

,,We houden elk ons vakgebied in de gaten. Wel met een hands-on mentaliteit. Helpen waar mogelijk. En leren. Ik ben verantwoordelijk voor de productie. Sta ik daar ineens met ervaren bakkers te overleggen. Vakmensen. Ik heb daarom een bakkersopleiding gevolgd", zegt Soeterboek.

De overname verloopt heel organisch omdat beide generaties samenwerken. Toch adviseren de 'jonkies' om onafhankelijke hulp in te schakelen. Van Heeswijk: ,,Dat kost tijd en geld, maar het werpt vruchten af. Je moet een objectief iemand er bij hebben omdat je echt alles benoemd wil hebben wat er mogelijk voor iemand speelt. Voor de overname een feit is".

Rob beaamt dit en vult aan: ,,Het gaat over een grote familie waarin niet iedereen kan of wil meewerken in de bakkerij, maar er wel deels aanspraak op maakt. Dat moet goed geregeld worden". ,,Neem het serieus, want het gaat niet vanzelf", zegt Sophie daarom tot slot.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bakkerij Van Heeswijk. Meer infomatie op bakkerijvanheeswijk.nl

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.