Nieuws Regio

Goede software leverde Steenbergs bedrijf betere resultaten op

Veel ondernemers handelen nog steeds vooral op gevoel. Maar Steenbergenaar Ramon van Koppen ontdekte via Witlox VCS dat goede software van Afas betere bedrijfsresultaten oplevert.

Peter de Jong | De Ondernemer i.s.m. Witlox VCS | Foto: Tonny Presser 20 december 2017

201712 bn afas

In 2008 begon Ramon van Koppen voor zichzelf in Steenbergen. ,,Ik startte een webwinkel voor recreatieartikelen en barbecues. Dat deed ik gewoon vanuit huis. Op een gegeven moment zag ik dat dat de vraag naar Green Eggs flink groeide.” Daarom besloot Van Koppen zich in 2015 alleen nog op Green Eggs te richten.

Meer activiteiten

,,De isolerende werking van het keramiek is uniek. De Big Green Egg is populair, mede door zijn veelzijdigheid. Je kunt ermee grillen, stoven, roken, slow koken en braden. Daarbij ben ik ook complete buitenkeukens op maat gaan maken. Wij onderscheiden ons met service en unieke producten naar wens van de klant. Buiten koken is enorm populair geworden.”

Lees ook: Bas van der Veldt: zo motiveert AFAS medewerkers en behaalt het bedrijf 107 miljoen omzet

Van Koppen ontwikkelde nog meer activiteiten. ,,Eind 2016 ben ik gestart met de import van Ofyr voor Nederland. De OFYR, een kegelvormige vuurschaal waaromheen je kunt koken op een platte rand. Culinair gezien is de OFYR heel divers, een echte beleving voor de gasten én voor degene die aan het koken is. Voor buitenkeukens met een fraai design en hoogwaardige materialen wordt onder meer gebruik gemaakt van graniet, RVS, eikenhout en beton. De houten kasten maken we zelf.”

Intussen was Van Koppen gestart met GreenEggTotaal.nl voor levering aan consumenten en groothandel Ofyr die levert aan geselecteerde dealers. Maar de combinatie van business-to-consumer en business-to-business was lastig in de boek- houding te verwerken, zo bemerkte Van Koppen. Daarbij kwam dat beide bedrijven enorm snel groeiden. Een andere compli- cerende factor was dat in het jaar geweldige pieken in de verkoop waren, wat gevolgen heeft voor het beheer van de voorraden. Van Koppen wilde meer grip op zijn ondernemingen.

Vraagstukken

Een groot deel van de omzet kwam via de websites. ,,Dan heb je te maken met betalingen via bijvoorbeeld iDEAL, PayPal en creditcards”, zegt Gerard Keetels, accountant en directielid van Witlox VCS. ,,Wij merkten dat mede daardoor bij onze klanten steeds vraagstukken ontstonden op het gebied van software.” Daarom zocht Witlox VCS ruim drie jaar geleden zelf ook naar een eigen ICT- oplossing. ,,Wij kozen voor Afas gevestigd in Leusden omdat er gewerkt wordt met een hoogwaardige standaard waardoor de kosten laag zijn en we snel konden starten. Wij kunnen onze eigen processen nu efficiënter inrichten en hebben veel meer mogelijkheden om gegevens met cliënten te delen.”

Analyse

Witlox-medewerker Kevin Kleinman, stu- derend voor accountant, ging aan de slag met ondernemer Van Koppen. ,,We hebben eerst het totaalproces geanalyseerd en gekeken waar bepaalde zaken spaak liepen. Vervolgens hebben we advies uitgebracht over hoe we de problemen konden oplos- sen. Belangrijk daarbij waren voorraad- beheer en inzicht in de voorraad, liquiditeits- beslag, de koppeling met het kassasysteem, debiteuren en de afloop van betalingen via de webshops. Voor ondernemers is het belangrijk om dagelijks een goed inzicht te hebben in deze processen. Via een dash- board kan ik realtime op eenvoudige en leesbare wijze alle relevante zaken volgen.” Van Koppen is zeer te spreken over de nieuwe werkwijze met de ERP-oplossing.

Lees ook: Na tien jaar is brasserie Puur niet weg te denken uit Steenbergen

,Mede door middel van scansoftware is de hele administratie geautomatiseerd. Ik zie nu meteen de cijfers en weet waar ik aan toe ben. Dat deed ik eerder vooral op gevoel. Nu weet ik continu hoe alles ervoor staat en kan ik me richten op het onder- nemen zelf. Dat is belangrijk omdat de organisatie ook is veranderd. Ik was eerst zzp’er en nu heb ik vijf mensen in dienst.”

Processen

Witlox VCS is gevestigd in Breda en Etten- Leur en heeft 120 medewerkers op het gebied van accountancy, fiscale advisering en corporate services. ,,Wij hebben zelf gemerkt dat we met Afas de processen binnen onze onderneming veel efficiënter kunnen inrichten”, zegt accountant Gerard Keetels. ,,Afas is een Nederlands familie- bedrijf uit Leusden en is sterk vertegen- woordigd op de Nederlandse markt. We zagen bij onze klanten dat er steeds meer vragen leven op het gebied van software door groei, veranderende markten en andere verwachtingen van afnemers.”

Witlox besloot om zes medewerkers te laten opleiden bij Afas. ,,We zijn nu Afas Partner. In een aantal gevallen pakken we de trajecten bij onze klanten nu zelf op, maar we werken ook regelmatig samen met Afas. Groot voordeel daarvan is dat wij de ondernemingen en bedrijfsprocessen van onze klanten kennen. We hebben daarin enorm veel ervaring”, vertelt Keetels. De accountant zelf leerde ook van zijn klant. ,,Ik heb een workshop gedaan met een Green Egg. En dat beviel zo goed dat ik er nu zelf ook eentje heb aangeschaft bij Ramon”, lacht hij.

k zie nu meteen de cijfers en weet waar ik aan toe ben

Ramon van Koppen, ondernemer