Advertorial van JCI

Advertorial Regio

Hoe netwerkorganisatie JCI maatschappelijke impact realiseert op lokaal niveau

Junior Chamber International (JCI) is een wereldwijde netwerkorganisatie voor mensen tot 40 jaar. Esther Bulkens is momenteel voorzitter van de kamer in Eindhoven. ,,Mensen in deze leeftijdscategorie hebben doorgaans een druk bestaan. Het is bijzonder dat ze zich daarnaast ook nog volledig inzetten voor de club.

Robbert Daalder | Foto: Van Assendelft - Jeroen Appels 1 augustus 2018

Jci

De voorzitter van de Eindhovense kamer vertelt dat haar organisatie het streven heeft maatschappelijke impact te realiseren op een zo regionaal mogelijk niveau. 'Think global, act local', noemt Bulkens dat. ,,Dat is de missie van JCI. Ik werk zelf in de non-profit sector, maar kom via onze organisatie ook in contact met bijvoorbeeld accountants of advocaten. Het is super leerzaam van hen te horen hoe zij bepaalde processen binnen een organisatie aanvliegen. Dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en ook voor de sector waar je in werkt. Elkaar steeds makkelijker vinden, beter samenwerken en constructiever denken, dat is waar het om gaat."

Fouten maken

,,In onze kamer kun je ook leren door fouten te maken. Waar je eigen werkvloer soms als een onveilige omgeving kan voelen, is dit juist een informele club waarin we 'learning by doing' zijn. We hebben compleet verschillende leden die elkaar uitstekend kunnen aanvullen", aldus Bulkens, die het voorzitterschap na een jaar weer doorgeeft aan een ander lid. ,,Dit doen we zodat iedereen zich op verschillende vlakken kan ontwikkelen. Het is goed diverse ervaringen op meerdere niveaus op te doen."

Visie op ondernemen

Naast persoonlijke ontwikkeling draait het bij JCI om zakelijke, maatschappelijke én sociale betrokkenheid. Zo omarmt de kamer de World Clean Up Day en organiseert het ook een flink event als de Beste Ondernemers Visie van Eindhoven (BOV). ,,Dit is een groot netwerkevenement waarbij we zoeken naar spelers die een goede visie op ondernemen hebben. Hier komen jaarlijks ruim vierhonderd mensen op af. Het levert veel nieuwe inzichten en connecties op en tegelijkertijd leveren onze leden een geweldige prestatie. Hun agenda staat buiten JCI om al vol genoeg en toch steken ze hier veel tijd en energie in. Dat is bijzonder."

Vijftig jaar

,,Volgend jaar bestaan we vijftig jaar en organiseren we het nationaal congres voor alle JCI-leden in Nederland. Ook dit wordt een bruisend event waarbij we de andere kamers en ons regionale netwerk laten zien wat wij hier allemaal doen. Dit is een mooie club die veel onderneemt en ook plezier hoog in het vaandel draagt. Dat is tenslotte waar het allemaal mee begint."