Nieuws Regio

Deze jonge moeders openen concept-store in Zwolle

Een plek om koffie te drinken en te sporten, maar wel eentje waar je kinderen ook welkom zijn. Die was er volgens moeders Jiska Cremers (29) en Jorien Leidekker (36) niet in Zwolle. Daarom openen ze 'Mens en Kinders', schrijft de Stentor.

CARMEN KUIK | Foto: Frans Paalman 10 juli 2018

Mens en kinders Jiska Cremers Jorien Leidekker

Vijfendertig jaar zat Hans Boer met zijn verf- en behangwinkel in het ruime winkelpand aan de Assendorperstraat. "En dat hebben we geweten. Ik denk dat we wel acht behanglagen hebben afgekrabd'', vertelt een stralende Jorien Leidekker.

Na een paar dagen klussen is de winkel veranderd in een grote, lichte ruimte. Er moet nog veel gebeuren, voor ze in september opengaan. Aan het enthousiasme van de dames zal het niet liggen, want zin hebben ze in hun avontuur. "Ik heb mijn baan opgezegd, om mijn droom te kunnen verwezenlijken'', zegt Jiska Cremers. Ze werkt nu nog in het ziekenhuis op de afdeling radiologie als echografist. Leidekker geeft sportlessen aan ouders met kinderen. De twee oud-buurvrouwen uit Assendorp kennen elkaar van het sporten. Daar is het idee voor 'Mens en Kinders' ontstaan.

Lees ook: VersLokaal introduceert nieuw horecaconcept in Hengelo

"Ik ben moeder van drie kinderen, Jorien heeft er twee. Er zijn in Zwolle niet zoveel tentjes waar ook kinderen welkom zijn. Laatst was ik in een café met een zandstrand buiten. Klimt mijn kind op een bankje, gaat er meteen een doekje overheen. Zand op een bankje, dat kan natuurlijk niet'', zegt Cremers lachend.

De voormalige behangwinkel wordt een zaak met de mogelijkheid om te sporten voor ouders en kinderen, een kop koffie te drinken, workshops te volgen, te winkelen, maar ook om advies te krijgen over opvoeding. Het huidige Borstvoedingscentrum komt als shop-in-shop in de winkel.

Lees ook: Deze Rotterdamse powervrouw heeft succes met online conceptstore

Voor Leidekker wordt het de vaste plek waar ze haar sportlessen kan geven. "Ik huurde op een gegeven moment drie verschillende sportlocaties en ik moest overal mijn eigen spullen mee naartoe nemen. Zat ik weer op een volgeladen bakfiets op weg naar een locatie. Dat was niet zo handig.''

Cremers is naast haar baan als echografist ook draagconsulent. Ze legt uit hoe je je kinderen op een prettige en veilige manier bij je kunt dragen. "Ik doe het er nu bij en daar haal ik veel voldoening uit. Daarnaast heb ik mijn eigen bijtsieradenlijn. In de winkel kan ik straks beide combineren.''

Lees ook: Hippe conceptstore Kweek Bergen op Zoom opent nieuwe winkel

De ruimte die de dames voor vijf jaar huren, wordt nog verbouwd. Leidekker: "We gaan de hele zomer door met klussen, zodat de winkel in het najaar open kan. Op het schoolplein werd laatst spontaan hulp aangeboden door ouders, omdat ze zeggen: die plek die moet er gewoon komen!''

Van stress hebben ze geen last, hooguit van wat gezonde spanning. Jiska Cremers: ,,Maar wat kan er gebeuren? We geloven in ons concept en we verwezenlijken hiermee onze droom!'' Jorien Leidekker en Jiska Cremers houden een crowdfundingsactie om het laatste geld bij elkaar te krijgen.