Nieuws Regio

Kwaliteit belangrijk voor financier

In 2016 is 13,5 miljard euro in Nederlandse kantoor- en bedrijfsgebouwen gestoken. De economie zit in de lift. Bedrijven investeren weer in nieuwe panden of breiden uit. Ook beleggers zien vastgoed weer zitten.

TIMO VAN DE KASTEELE | De Ondernemer i.s.m. Faasse en Fermont 13 oktober 2017

Ellen Potappel

Wie regelmatig over de A58 rijdt, kan het niet zijn ontgaan. De belangstelling voor bedrijventerrein De Poel in Goes is onverminderd groot. Plannen voor verdere uitbreiding aan de westkant van de Deltaweg zitten in het vat. Ook het bedrijventerrein bij Heinkenszand doet het goed. Tegelijkertijd loopt de leegstand in de binnensteden van Goes en Middelburg terug.

Bij een aankoop van een bedrijfspand is een taxatie niet wettelijk verplicht. Toch eisen banken en andere hypotheekverstrekkers wel een taxatierapport, voordat ze overgaan tot financiering. Banken willen namelijk zekerheid, en geen nieuwe zeepbel. Bij een taxatie schatten we de waarde van een bedrijfspand in. Die waarde hangt van veel factoren af, zoals de staat van het pand, de ligging, de functionaliteit en of het is verhuurd of bestemd voor eigen gebruik.

IJkmoment

De kwaliteit van deze taxaties is voor financierders van groot belang. Banken stellen steeds hogere eisen aan de inhoud van de rapportages. Ook als de lening eenmaal rond is. Tegenwoordig moet je eens in de drie jaar een ijkmoment laten uitvoeren, een tussentijdse evaluatie, waarbij wij als taxateur de waarde van het object herberekenen.

Ook wie wil verbouwen en een lening nodig heeft, moet een taxatierapport overleggen. Zo ook indien er sprake is van een herontwikkeling, zoals het omzetten van een kantoor- naar een woonfunctie. Dat soort ontwikkelingen zijn sterk van invloed op de waarde van een pand. Kortom, als ondernemer krijg je er vroeg of laat altijd mee te maken.

Ellen Potappel is registermakelaar-taxateur bedrijfsonroerend goed bij Faasse en Fermont. Zij begeleiden bij de verkoop, koop en (ver)huur van bedrijfsonroerend goed. Ook voeren zij specialistische taxaties uit.

Faasse-fermont.nl