Advertorial van Port of Moerdijk

Advertorial Regio

Kom naar de Open Haven Moerdijk

Shell was het eerste bedrijf dat zich hier vestigde, exact vijftig jaar geleden. Vandaag de dag spreken we over ruim 430 bedrijven. Tezamen bieden zij werk aan maar liefst 18.000 mensen. Als vierde zeehaven van ons land passeren op jaarbasis ook nog eens 2200 zeeschepen en 12.000 binnenvaartschepen. Port of Moerdijk (haven- en industrieterrein Moerdijk) doet er toe. De bedrijvigheid tiert er welig en achter de poorten liggen de verhalen voor het oprapen. Op zaterdag 6 oktober gaan die poorten wagenwijd open voor jou!

Eldert Kuiken | Foto: Remco Tonino 19 september 2018

De organisatie van de open haven is in handen van Havenbedrijf Moerdijk. Samen met de deelnemende organisaties verzorgen ze een spectaculair programma voor jong en oud. Directeur Ferdinand van den Oever blikt met een brede lach vooruit, en terug: ,,Kom kijken wat hier op dit 2653 hectare grote terrein allemaal gebeurt, proef de sfeer en ervaar de hectiek. In 2008 – tijdens het 40-jarige bestaan van het haven- en industrieterrein – hebben wij al eens een open dag gehouden, die destijds bijzonder goed werd bezocht. Twee jaar geleden hebben we dit beproefd recept weer eens opgepakt en mochten we hier zo’n 2000 bezoekers verwelkomen. Ditmaal gaan we voor een verdubbeling.”

Havenstrategie Moerdijk 2030

Het bruist in de haven en met de Havenstrategie Moerdijk 2030 heeft Van den Oever een ambitieuze koers uitgezet: ,,Leidraad daarbinnen is de Triple P gedachte. People, Planet en Profit moeten met elkaar in balans zijn. Ofwel: hoe kunnen wij hier ondernemen en daarbij zorg blijven dragen voor een goede balans met de natuur en de omgeving. Wij zien het als onze taak een positieve bijdrage te leveren aan een vitalere, duurzamere omgeving. Een belangrijk wapenfeit daarin is dat wij het grootste, tijdelijke natuurgebied – boordevol beschermde flora en fauna – van heel Nederland hier hebben gerealiseerd.

Economie en ecologie verbinden

Daarmee verbinden wij economie en ecologie met elkaar. Doordat we de deuren wagenwijd open zetten kan iedereen deelgenoot worden van de dynamiek hier. Altijd weer zijn onze gasten blij verrast als ze de grootte en de complexiteit ervaren van de toonaangevende bedrijven die zich hier hebben gevestigd hebben.”

Boordevol verhalen

Port of Moerdijk is een terrein boordevol verhalen die Van den Oever enthousiast vertelt. ,,Onze open dag wordt een dag vol verhalen. Er zitten gerenommeerde chemiebedrijven die de grondstoffen maken voor producten die wij allemaal in huis hebben. We hebben hier een grote logistieke tak. Tal van consumentenproducten die iedereen kent, worden vanuit dit terrein getransporteerd. Zo zit hier een treinverbinding op Italië. Er gaat heel wat pasta over het spoor via Moerdijk naar Engeland. Lidl zit hier met een bananenrijperij. Die bananen worden per schip aangevoerd en vinden vervolgens hun weg naar maar liefst 27 Europese landen.

Ardagh Group

Glasfabriek Ardagh Group maakt dagelijks een gigantisch aantal bierflesjes. Het zijn verhalen over de toegevoegde waarde van logistiek die overal worden verteld. Wat me misschien nog wel het scherpst voor de geest staat, is wat Melanie Schultz van Haegen - onze vorige minister van Infrastructuur en Milieu - vertelde op een havencongres in Amsterdam. ‘Wat hebben havens te maken met gitaarstemmers’, vroeg ze haar gehoor. Het bleef oorverdovend stil. Wij in Moerdijk weten dat wel. Ze zitten achter de poorten van de grote blauwe loodsen. Daar worden geen dozen geschoven. Vanuit heel de wereld komen daar onderdelen bij elkaar die samen een gitaar vormen. Om te weten of de instrumenten het vervolgens ook daadwerkelijk doen, zitten in die loodsen maar liefst vijftien gitaarstemmers te testen.”

Treffend voorbeeld

Het verrassende ambacht in de haven is een treffend voorbeeld van de koers die Havenbedrijf Moerdijk vaart. ,,We zijn in onze Havenstrategie samen met onze stakeholders op zoek gegaan naar de niches en de synergie met ons achterland. Een versterking van het chemisch cluster is als belangrijk speerpunt geformuleerd. Evenals inzetten op short sea: zeevaart op Europese bestemmingen. Verder willen we nog meer dan nu al het geval is de logistieke hub zijn voor de havens van Rotterdam en Antwerpen. We willen in de logistieke processen waarde toevoegen, zoals de gitaarstemmers doen. Port of Moerdijk bruist kortom als nooit tevoren. En daar willen wij jou graag deelgenoot van maken. Zien wij elkaar op zaterdag 6 oktober?”

Wij doen mee!

A2B-online, APP, Ardagh Group, Brandweer, CCT/MCT, CNC Grondstoffen, Douane Breda, DSV, Gemeente Moerdijk, Havenbedrijf Moerdijk, Kolb Moerdijk, LyondellBasell, M.J. van Riel, OMWB, Politie Zeeland - West Brabant, Regionale Ambulancevoorziening (RAV), Restaurant Passant, Ritchie Bros. Auctioneers, Rondvaart, Shell Moerdijk, Spanset, TechnoPort, Van Oord, Verolme® Special Equipment B.V.

Ga op ontdekkingstocht

Nieuwsgierig geworden naar wat er achter de bedrijfspoorten van het haven- en industrieterrein Moerdijk gebeurt? Ga dan zaterdag 6 oktober - van 9.30 tot 16.00 uur - op ontdekkingstocht. Verspreid over het terrein beleef je een gevarieerd en spectaculair programma voor jong en oud en maak je nader kennis met de vierde zeehaven van Nederland. Zo'n 25 bedrijven openen hun deuren voor publiek. Het startpunt van deze spectaculaire dag is bij 's werelds grootste industriële veilinghuis Ritchie Bros, waar voldoende parkeergelegenheid is. Vanaf daar vertrekt een pendeldienst die je naar de deelnemende bedrijven rijdt. De bus stopt tussentijds zodat je op veel locaties uit kunt stappen. De deelnemende bedrijven pakken flink uit en bieden je een uniek kijkje achter de schermen.

Bij één van de stops wacht een prachtige rondvaartboot waarmee je Moerdijk vanaf het water kunt beleven. Je doet alle insteekhavens aan en vaart een stukje over het Hollandsch Diep. Er zijn tal van uitdagende activiteiten voor kinderen en oeverloos veel verhalen van gepassioneerde ondernemers en uiteraard wordt ook voor de inwendige mens gezorgd.

Omwille van efficiënte en veilige bezoekersstromen hebben we graag vooraf inzicht in het aantal bezoekers. Hiervoor verwijzen we je naar de website www.openhavenmoerdijk.nl. Uiteraard ben je ook zonder inschrijving van harte welkom. Dan kun je alleen aan verschillende activiteiten niet deelnemen.

Voor een optimaal dagje uit is het kortom raadzaam van tevoren even in te schrijven.

Havenbedrijf Moerdijk

Klanten verbinden met de wereld. Passie voor scheepvaart, industrie, innovatie en duurzame ontwikkelingen. Samen verder bouwen aan de vierde zeehaven van Nederland. Dát is wat de medewerkers van het Havenbedrijf Moerdijk iedere dag weer drijft. Het Havenbedrijf bestaat uit een team van 30 zeer gemotiveerde mensen die samen het haven- en industrieterrein beheren en verder ontwikkelen.