Nieuws Regio

Positivo’s geven bedrijf nieuwe energie

De 400 medewerkers van het Edese betonbedrijf Bruil hebben extra energie gekregen door een ambitieus gezondheidsprogramma. Het ziekteverzuim is in korte tijd bijna gehalveerd, mede dankzij de Positivo’s.

Marco Krijnsen | De Ondernemer i.s.m. ONVZ 31 maart 2017

Bruilpositivos

Het familiebedrijf besloot zich enkele jaren geleden te richten op de levenskracht van het personeel als onderdeel van de nieuwe koers. De wereld is aan het
veranderen, net zoals veel functies. Bovendien moet iedereen langer doorwerken. Dat vraagt veel van de werk­nemers, zowel mentaal als fysiek.

Bruil, vorig jaar uitgeroepen tot het vitaalste bedrijf van Gelderland, bouwde aan een breed programma. Zo is er een digitale vakschool die elke medewerker, van chauffeur tot beton­afwerker, voorbereidt op een digitale toekomst.
Een van de eerste initiatieven was een roadshow die medewerkers moest verleiden zich aan te melden als zogenoemde Positivo. Het leverde 30 aanmeldingen op.

De deelnemers volgden in 2016 onder leiding van een vitaliteitscoach een persoonlijk gezondheidsprogramma. ,,Zeventig procent zegt zich na dat jaar beter te voelen. De een slaapt beter, de ander is afgevallen en een derde is bijvoorbeeld gestopt met roken”, zegt Hans den Boer, manager mens en werk bij Bruil.

Er werden nog veel andere activiteiten georganiseerd, zoals de Bruil Run waar 130 lopers aan meededen en lessen in vitaal leiderschap. In korte tijd ging het ziekteverzuim van 5,9 procent naar 3,4 procent.

Olievlek

Den Boer merkt dat het vitaliteitsprogramma werkt als een olievlek. ,,Binnen drie weken hebben zich 40 nieuwe Positivo’s aangemeld. Daar zitten collega’s bij die sceptisch waren en andere dingen belangrijker vonden. Nu zijn ze enthousiaste Positivo’s. We blijven mensen prikkelen om mee te doen.”

Lees ook: Blije medewerkers zijn duurzaam inzetbaar

Verkiezing

Ook dit jaar organiseren ONVZ Zorgverzekeraar en MKB-Nederland weer de verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Per provincie worden drie finalisten gekozen. Zij nemen het in de finale tegen elkaar op om de felbegeerde titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2017 in de wacht te slepen.

Is jouw bedrijf het vitaalste van Nederland? Meld je dan aan: vitaalstebedrijf.nl. Deelnemers worden beoordeeld op hun visie op gezondheid en vitaliteit binnen hun bedrijf, waarbij bedrijfscultuur, leiderschap en betrokkenheid van de medewerkers belangrijke punten zijn.