Nieuws Regio

De Rotterdamse Loesje Tieleman is 20 jaar en heeft nu al een eigen restaurant

Haar leeftijdsgenoten die in de horeca werken, zijn kelner, hulpkok of afwasser. Loesje Tieleman (20) pakt het anders aan. Zij opent haar eigen restaurant: Louise.

Jasper Monster | Foto: Jan de Groen 2 mei 2018

Loesje Tieleman restaurant Louise petit Frankrijk Frans Rotterdam horeca

Het is haar met de paplepel ingegoten. Loesje Tieleman (20) begint het gesprek over Louise, haar eigen zaak op de plek van restaurant Z&M aan de Rotterdamse Veerhaven, zelf maar met de onvermijdelijke woordspeling. Natuurlijk, als gastvrouw wordt het haar restaurant, zij bepaalt hoe de steak tartare, côte de boeuf en de oesters in het Franse 'petit restaurant' geserveerd worden en welke kleur er op de muur komt. Maar door haar achternaam ontkomt ze niet aan de vergelijking met haar vader.

Hotel New York

Door de naam Tieleman gaan binnen en buiten de Rotterdamse horecawereld nogal wat belletjes rinkelen. Vader Willem is één van de bekendste Rotterdamse horeca-ondernemers. Tieleman senior was onder andere eigenaar van Hotel New York, kocht een paar jaar geleden de Euromast en haalde de restaurants van Jamie Oliver naar Nederland en Duitsland. ,,Natuurlijk, mijn vader heeft mij geholpen en ik weet met elke vraag die ik heb precies waar ik moet zijn voor het juiste advies. Maar ik moet het in de 100 uur die ik hier dadelijk als gastvrouw wekelijks sta toch echt zelf doen en daar heb ik heel veel zin in."

Lees ook: 'Euromast is een droom die in vervulling gaat'

Langgekoesterde droom

Met het openen van Louise komt voor Tieleman een langgekoesterde droom uit. Sinds haar 13de werkt ze al in de horeca om die wens uit te laten komen. Haar leeftijd ziet ze dan ook totaal niet als een probleem. ,,Of ik niet nog wat meer ervaring op moet doen? Ik ben wel zo brutaal dat ik het vertrouwen heb dat ik dit kan. De ervaring die ik al in de horeca en tijdens mijn studie hotel- en eventmanagement heb opgedaan, is heel waardevol geweest. En ik heb goede mensen om mij heen."

Verrassing

Maar ondanks de dromen en de jarenlange mentale voorbereiding kwam de uiteindelijke kans om Louise te beginnen toch als een verrassing. ,,Met mijn vader had ik het er weleens over gehad, maar meer ook eigenlijk niet. Toen hoorde hij dat restaurant Z&M (een restaurant van Rob Baris, red.) misschien vrijkwam en zijn we het gesprek aangegaan. Het eerste gesprek was in december en twee maanden later was het ineens geregeld."

Lees ook: Gijs Ruhof (18) scoort met Vondelkoeken naar oud Deventers familierecept

Petit restaurant

Dat betekent overigens niet dat Tieleman toen met de handen in het haar zat. Het plan voor Louise stond namelijk allang vast. ,,Toen ik klein was, stapte ik al elke vakantie in het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk en ik ga vier keer per jaar naar Parijs. Het gevoel en het leven daar spreekt mij zo aan, dat ik niets anders wilde beginnen dan een 'petit restaurant'."

Dat gevoel wil ze nu ook naar Rotterdam brengen. ,,Louise moet de gasten het gevoel geven dat ze bij haar thuis in Parijs komen eten. Dat gevoel komt ook in de inrichting terug. Zo komt er een chef's table en haal ik het servies op de brocantemarkt in Lille."

Gezonde spanning

Half juni gaat restaurant Z&M dicht en begin september moet Louise de eerste gasten kunnen verwelkomen. Die maanden heeft ze hard nodig voor de verbouwing ,,Eigenlijk wordt alles anders, je herkent het dadelijk niet meer terug. De keuken wordt verplaatst en er komt een grote bar." Bang voor het grote moment is ze nog geen moment geweest. ,,Het is gezonde spanning en ik heb er vooral super veel zin in. Over mijn leeftijd heb ik nog niemand gehoord. Tot nu toe heb ik ook alleen maar leuke reacties gehad." Mochten er nog wel twijfels ontstaan over haar gebrek aan ervaring, zal ze zich daar ook niet door laten afleiden. Of zoals haar vriend het omschrijft. ,,Dit zat er wel aan te komen. Als Loesje het nu niet had gedaan, had ze het over een paar jaar wel gedaan. Nu kan ze alleen maar meer ervaring opdoen."

Natuurlijk, mijn vader heeft mij geholpen en ik weet met elke vraag die ik heb precies waar ik moet zijn voor het juiste advies. Maar ik moet het in de 100 uur die ik hier dadelijk als gastvrouw wekelijks sta toch echt zelf doen

Loesje Tieleman