Nieuws Regio

Dit is het succes van de Enschedese kledingwinkel Scooter

Een toekomst als kunstenares lag in het verschiet en heel even leek het de modeacademie te worden, maar inmiddels staat Ellen Schepers al sinds 1986 in haar eigen damesmodezaak aan de Haverstraatpassage., zo staat in Tubantia.

Ton Ouwehand | Foto: Annina Romita 8 mei 2018

Ellen Schepers Scooter Enschede damesmode

Zonder dat haar ouders ervan weten doet de jonge Ellen Schepers in de eerste helft van de jaren 80 van de vorige eeuw toelatingsexamen op de modeafdeling van de AKI. Mochten ze haar onverhoopt niet aannemen, heeft ze een alternatief: de modeacademie van Charles Montaigne in Amsterdam. Zover komt het niet, want bij de AKI willen ze haar hebben, ze mag zelfs in het tweede jaar beginnen.

Ouderlijke dwang

Maar ook dat komt er niet van, want haar ouders zien voor hun dochter liever een toekomst als receptioniste of administratieve kracht bij een degelijk aannemingsbedrijf. Onder ouderlijke dwang belandt ze op de MEAO. Of eigenlijk belandt ze er juist niet, want als ze de school na een paar jaar zonder diploma officieel verlaat, blijkt dat ze zich er zelden heeft vertoond.

Lees ook: Modezaak biedt broers veel vrijheid

Ze werkte in die tijd parttime in allerlei winkels, modehuizen en confectiecentra. Ze werkt onder andere bij het legendarische Mac & Maggie en als ze daar de etalage weer eens heeft ingericht en ze zich weer op haar rol als verkoopster stort, realiseert ze zich steeds vaker dat zelf toch ook wel veel ideeën heeft over kleding en hoe die er uit moet zien.

Muppet Show

Dat vertaalt zich in 1986 in een eigen winkel die ze samen met haar partner begint in dameskleding, sieraden en accessoires: Scooter. De naam leent ze van een studentikoos typetje uit de Muppet Show, het hulpje van Kermit. De winkel is vanaf het begin een succes, succesvoller dan de relatie met de partner. Die speelt vanaf 2003 geen rol meer in haar leven.

Wel is er stille vennoot Joep, een golden retriever die altijd meegaat als er ergens in het land iets moet worden ingekocht. En die braaf binnen of buiten de winkel ligt te wachten tot hem wat wordt opgedragen.

Kledinglijn en sieraden

Dat is de situatie van 32 jaar na de oprichting. Zes parttime verkoopsters houden de winkel tegenwoordig samen met Ellen draaiend. Ze heeft zich voorgenomen om minder te gaan werken, per week niet meer dan vijftig tot zestig uur.

Behalve de eigen kledinglijn is er ook een lijn van door haarzelf ontworpen sieraden. Ze heeft daartoe contacten in Amerika, Duitsland, Frankrijk en Griekenland. Regelmatig gaat ze ernaartoe om haar ontwerpen en de productie ervan te bespreken. Eén uitgangspunt staat daarbij hoog in het vaandel: de oorbellen, kettingen en ringen moeten betaalbaar blijven voor haar klanten.

Lees ook: Ondanks Zalando-concurrentie doen deze Zeeuwse modewinkel eigenaressen goede zaken

Ze wil zo nog wel een jaar of twintig doorgaan. Er wordt gewerkt aan een webshop voor de sieraden en de accessoires. Maar kleding via een webwinkel, daar doet ze niet aan. Laatst maakte ze op dat punt iets mee dat haar verontrustte. "Er was een mevrouw die een jurk had gepast. Ze was er blij mee, nu wist ze wat ze op internet zou bestellen, zei ze. Niet omdat het goedkoper was, maar omdat via het web kopen trendy was. Je moet er toch niet aan denken dat daardoor alle leuke winkeltjes verdwijnen?"