Nieuws Regio

Via crowdfunding je verbouwing financieren

Een miljoen euro hadden Jolande Verhulst, haar man en diens zoon nodig voor de uitbreiding van hun bedrijf Crematie Centrum Westerhout. De bank zou een deel financieren en helpen bij het vinden van financiering voor het andere deel. Maar het liep allemaal nét even anders.

René Bogaarts | Foto: Marco Bakker 25 april 2017

Jolande Verhulst

Toen Verhulst bij de bank aanklopte voor geld, kreeg ze een positieve reactie: ,,Verdeel het bedrag in pizzapunten. Eén punt nemen wij voor onze rekening en we helpen bij het vinden van financiering voor de andere punten." Maar op een gegeven moment liet de bank weten toch niet te willen financieren, omdat ze eigenlijk geen vertrouwen had in de plannen. Gelukkig was Verhulst al bezig met het inzamelen van geld via crowdfunding. ,,Dat was een tegenvaller. Als we dat eerder hadden geweten, hadden we via crowdfunding wellicht meer financiering kunnen krijgen." Want in het voorjaar van 2015 haalde het bedrijf in één weekend drie ton op via crowdfunding.

Crowdfundingplatforms

,,Er zijn verschillende crowdfundingplatforms, maar ons werd geadviseerd gebruik te maken van het zakelijke platform Geld voor Elkaar. De lening wordt in annuïteiten terugbetaald. De looptijd bedraagt zes jaar."

Uiteindelijk hebben particulieren ook enkele tonnen gefinancierd. Over dat bedrag betaalt Crematie Centrum Westerhout op dit moment alleen rente. De hele lening moet in 2021 worden afgelost. Het resterende bedrag is door Verhulst en haar man privé gefinancierd. Het crowdfundsucces is volgens haar te danken aan het goede businessplan en de begeleiding door het gespecialiseerde crowdfundingadviesbureau Douw&Koren.

Nominaties

,,Achteraf zijn we blij dat het zo gelopen is. Het geeft aan dat je als ondernemer niet moet opgeven, zelf de regie moet houden en altijd vooruit moet kijken. Een extra opsteker was dat we bij de jaarlijkse Dutch Crowding Day, dat mede was georganiseerd door de bank die ons geen krediet had verleend, werden genomineerd voor de publieks-, de jury- en de ondernemersprijs."

Achteraf zijn we blij dat het allemaal zo gelopen is

Jolande Verhulst (50), directeur