Aangeboden door KPN Zakelijk

Branded Content Regio

Vijf vragen over je zakelijke wifi-netwerk

Zakendoen zonder een snelle en betrouwbare internetverbinding is ondenkbaar. Welke factoren beïnvloeden de stabiliteit van het draadloze netwerk op de zaak en hoe zorg je voor de beste wifi-ervaring? We vroegen het aan een expert van KPN.

Redactie De Ondernemer i.s.m. KPN 4 oktober 2018

Wifi kpn draadloos internet wifituner

Bij telecombedrijf KPN is Tsambiko Pusch (31) als productmanager InHome Connectivity verantwoordelijk voor de hardware bij de klant thuis en op de zaak. “De afgelopen 5 jaar heb ik mij dagelijks bezig gehouden met het vraagstuk: hoe kunnen we ervoor zorgen dat klanten van KPN de beste wifi ervaring hebben”, zegt Pusch. We leggen hem vijf vragen over wifi op de zaak voor.

Waardoor is de standaard voor wifi-ervaring zo snel aan het veranderen in Nederland?

“Wifi heeft de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gekregen in ons dagelijks leven. Veel ouders van tienergezinnen zullen beamen dat wifi een basisbehoefte is geworden voor de nieuwe generatie. Ook zakelijk gezien zijn we steeds meer afhankelijk geworden van een goede wifi-verbinding. Zakendoen gaat simpelweg niet meer zonder een snelle internetverbinding. Niet alleen op kantoor, maar ook in de kantine zie je niet graag het aantal wifi-streepjes op je tablet of smartphone naar nul gaan. En juist doordat we steeds meer en snellere wifi gebruiken wordt het steeds lastiger om een goede wifi ervaring te hebben. Door die stijgende afhankelijkheid en groeiende behoefte komen er ook steeds betere, slimmere en betaalbaardere oplossingen op de markt, zoals de Wifi Tuner van KPN.”

Is er een groot verschil tussen wifi thuis en wifi op de zaak?

“Als we spreken over een bedrijf tot vijftig medewerkers dan zijn er op het gebied van techniek weinig verschillen tussen wifi thuis en op de zaak. In beide gevallen moet er gezorgd worden voor een ruime dekking, moet ruis vermeden worden en moet er voldoende airtime beschikbaar zijn. Wat je wel vaak ziet bij bedrijven is dat er meerdere apparaten tegelijk verbonden zijn met het wifi-netwerk. De behoefte aan bandbreedte per apparaat is daarentegen lager doordat er geen gaming of videostreaming plaatsvindt. Voor ondernemers is de afhankelijkheid van wifi vaak enorm groot. In veel gevallen staat de bedrijfsvoering stil als de wifi niet werkt en dat kost de ondernemer geld.”

Hoe snel moet zakelijk internet zijn?

“Dat is volledig afhankelijk van de behoefte van de ondernemer. Een advocatenkantoor kan prima overweg met 20 megabit (Mb) per seconde. Een grafisch ontwerper die vaak grote bestanden wil downloaden en uploaden, zal hier niet genoeg aan hebben. Vergeet niet dat de stabiliteit van het wifi-netwerk vaak belangrijker is dan de snelheid. Gebruikers hebben liever dat de wifi het altijd doet met een maximale snelheid van bijvoorbeeld 30 Mb per seconde, dan soms 100 Mb per seconde en soms 5 Mb per seconde.”

Hoe houd je het zakelijke wifi-netwerk veilig?

“Ondernemers hebben vaak te maken met vertrouwelijke - soms concurrentiegevoelige - bestanden. Ze willen gasten toegang verlenen tot het wifi netwerk, zonder dat deze toegang mogen hebben tot andere bestanden op het netwerk. Allereerst zou ik adviseren om altijd gebruik te maken van het strengste beveiligingsprotocol; Stel je modem en wifi-punten altijd in op WPA2 als deze standaard beschikbaar is. Andere tip is om nooit het standaardwachtwoord en de standaardnaam van de modem te gebruiken. Bedenk in plaats daarvoor een sterk wachtwoord.”

Hoe komt het dat het internet op de ene plek in het bedrijf sneller is dan op de andere plek? En wat kun je eraan doen?

“De twee oorzaken die het meest voorkomen zijn: te veel ruis en te weinig bereik. Wifi is sterk onderhevig aan storing van buitenaf. Storingsbronnen kunnen bijvoorbeeld bluetooth-speakers en draadloze telefoons zijn. De grootste en meest voorkomende storingsbron is een ander wifi-netwerk in de buurt met een overlappend kanaal. In dat geval kun je het best het kanaal of de frequentieband aanpassen.

Dan het bereik: Net als geluid heeft wifi een beperkt bereik. Hoe meer meters, muren en vloeren er tussen het apparaat en de modem zitten hoe minder het bereik is. Om de netwerkdekking te meten is er een handige online tool beschikbaar: de Wifi Tuner. Hiermee kunnen KPN-klanten zelf checken of de wifi-verbinding goed is ingesteld. Verbeteringen worden automatisch doorgevoerd. En dat in alle uithoeken van je bedrijfsruimte. Ook kunnen tips worden gesuggereerd. Mocht het resultaat dan nog niet voldoende zijn, dan kan Wifi Tuner extra hardware, zoals een wifi-versterker, adviseren.”

Voor meer informatie over het optimaliseren van je wifi op kantoor of in je bedrijf, zie kpn.com/overalwifi