Nieuws Regio

Vitaliteit betaalt zich nu en later uit

Tredegar Film Products uit Kerkrade mocht zich afgelopen jaar Het Vitaalste Bedrijf van Limburg noemen. Tredegar vertegenwoordigde Limburg daarna ook in de strijd om de landelijke titel. Die ging uiteindelijk naar Zalsman in Zwolle. Voor Tredegar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel, ze geven steeds meer inhoud aan hun strategisch gezondheidsplan.

De Ondernemer i.s.m. ONVZ 13 juni 2017

Onvz 08

Tredegar Film Products is leverancier van geperforeerde en elastische folies voor de huishoudelijke markt. Het werkt dagelijks 24/7 in ploegendiensten. Men is zich er goed bewust van dat nachtarbeid een aanslag is op het welzijn van mensen. Daarom worden medewerkers in de nachtdienst tips meegegeven om hier zo goed mogelijke mee om te gaan, zowel tijdens het werk al privé. Bewustwordingstrainingen maken hier ook onderdeel van uit. Een gezond leven draagt bij aan minder vermoeidheid, frustratie, overbelasting en zelfoverschatting en zorgt dus voor veiligheid.

Gezonde geest

Belangrijke initiator en animator van de activiteiten op het gebied van arbeidsveiligheid bij Tredegar is David de la Rambelje. Hij is er niet alleen werkzaam als HSE (veiligheid en milieu) engineer, maar ook al ruim 30 jaar actief als beoefenaar en docent Oosterse vechtsporten. Voor hem is een gezonde geest in een gezond lichaam iets vanzelfsprekends. En, goed voorbeeld doet goed volgen. Inmiddels wordt duurzame inzetbaarheid breed gedragen onder de ruim 80 medewerkers. De doelstelling is alle medewerkers op een gezonde en vitale manier het pensioen te laten halen.

Gezondheidsplan

,,Vitaliteit stopt niet met de invoering van een paar maatregelen”, vertelt De la Rambelje. “We proberen bij onze medewerkers een echte mentaliteits-verandering tot stand te brengen. Het gaat niet alleen om meer productiviteit of een betere sfeer op de werkvloer. Maar op de langere termijn geeft het vitaliteitsvraagstuk ook antwoord op de vraag hoe vitaal men nog na het pensioen zal zijn.” Het komt voort uit het strategisch gezondheidsplan van Tredegar; BRAVO, dat aandacht schenkt aan de aspecten; Bewegen, Roken, Alcohol en Ontspannen.

Ingeburgerd

Sommige zaken zijn inmiddels ingeburgerd in het bedrijf. Zo is er ‘Bewegen met David’, een kwartiertje rekken en strekken in de kantine op de maandag, woensdag en vrijdag, inmiddels een begrip. ,,Een betere ademhaling en een betere houding maken de medewerkers stressbestendiger”, vertelt De la Rambelje. ,,We doen het op verzoek van de medewerkers op een strategisch tijdstip in de middag, zodat zowel mensen van de dag- als nachtploeg kunnen meedoen. Daarnaast voer ik individuele gesprekken met mensen om ze te motiveren. Daar krijg ik zelf ook weer energie van.”

Ook dit jaar organiseren ONVZ Zorgverzekeraar en MKB-Nederland weer de verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Deelnemers worden beoordeeld op hun visie op gezondheid en vitaliteit in hun bedrijf. Per provincie worden drie finalisten gekozen. Zij nemen het in de finale tegen elkaar op om de felbegeerde titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2017 in de wacht te slepen.