Advertorial van Marktlink Fusies & Overnames

Advertorial Regio

Zo verkoop je je bedrijf niet één, maar twee keer

Je bedrijf niet één, maar twee keer verkopen klinkt te goed om waar te zijn. Kan dat echt? Tom Beltman van Marktlink Fusies & Overnames schrijft erover in de expertcolumn.

Tom Beltman 12 februari 2019

Tom Beltman

Eén op de tien ondernemers met een middelgroot bedrijf is voornemens om binnen twee jaar het bedrijf te verkopen, blijkt uit de jaarlijkse monitor die we laten uitvoeren. Aan de andere kant zijn er veel potentiële kopers. Grote bedrijven en investeringsmaatschappijen zitten op duizend miljard euro aan geld om bedrijven te kopen. Toch lijkt dat slechts één op de honderd bedrijven daadwerkelijk wisselt van eigenaar. Dat komt in de eerste plaats door de hoge prijsverwachting van veel ondernemers. Als je ondernemers vraagt de waarde van hun bedrijf in te schatten, komen ze gemiddeld op 8,4 maal de winst. In werkelijkheid is de waarde vijf tot zes keer de winst.

Management

Naast de (te) hoge verwachting is er bij middelgrote ondernemingen vaak sprake van een te grote afhankelijkheid van het management, en dan met name de eigenaar zelf. Als je je bedrijf verkoopt, wil je er ook graag uit. Maar als je verantwoordelijk bent voor de boekhouding, de commercie, de productie, de import en de export dan doet iedere koper een grote afslag op de waarde van het bedrijf.

Tussenoplossing

Er is dus aan beide kanten veel behoefte, maar door te hoge prijsverwachting en door afhankelijkheid komen er veel minder overnames tot stand dan je zou verwachten. Er is een oplossing voor, en dat is de pre-exit. Het is een mooie tussenoplossing voor ondernemers waarbij je jouw bedrijf deels verkoopt aan een investeerder. Vervolgens werk je samen naar een plan toe om het bedrijf in vijf tot zeven jaar volledig te verkopen. Je kunt in die tijd werken aan het verminderen van de afhankelijkheid en je werkt samen met een partner die je help de groei te versnellen.

Omdat steeds meer ondernemers de voordelen van deze overnamevorm ontdekken, heeft het aantal pre-exits de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Dit, terwijl ze voorheen nog op één hand te tellen waren. Tegenwoordig begeleiden we er bij Marktlink Fusies & Overnames tientallen per jaar.

Ambitie

Deze financieringsconstructie stelt je als ondernemer in staat om 70 tot 80 procent van de waarde van je bedrijf te verzilveren terwijl je toch grootaandeelhouder blijft. Er wordt bijna altijd gebruikgemaakt van een gedeeltelijke bankfinanciering. Ondernemers die kiezen voor een pre-exit, zijn extra ambitieuze mensen die nog een paar jaar flink gas willen geven.

Tom Beltman is partner bij Marktlink Fusies & Overnames.