Vroeger ging je naar het café en moest je de hele avond wachten tot je iemand tegenkwam die je leuk vond. Nu swipe je op Tinder drie keer naar rechts en heb je beet. Sterker: in de kroeg zitten we ook te Tinderen. Het uitgaansleven is veranderd dankzij deze app.
Platform businessmodel
Het geheim van succesvolle bedrijven zoals Tinder, Uber of YouTube is het platform businessmodel. Waar er vroeger vooral pijplijn businessmodellen waren – je ontwikkelt een product of dienst en brengt deze aan de man – is sinds de komst van internet een ander businessmodel ontstaan, waarbij bedrijven vraag en aanbod bij elkaar brengen.
Lees ook: Versnel je bedrijfsgroei met deze succeslessen van Netflix
Nieuwe vraag en aanbod
Bij Tinder zijn dat mensen die contact zoeken en mensen die contact bieden. YouTube brengt mensen bij elkaar die content willen delen (videomakers) en die content willen consumeren (de kijker). Deze bedrijven lossen dus meerdere problemen op, zowel aan de vraag- als aanbodkant. Maar er ontstaat ook nieuwe vraag en aanbod. Aanstormende talenten zoals zangeres Esmée Denters zagen op YouTube de kans om hun muziekvideo's te delen en kregen daarmee een fanbase die ze niet hadden kunnen bouwen.
Vaak is bij startups het model dat als eerste werd bedacht niet meteen het succesmodel. Tinder wilde bij de oprichting in 2012 de drempel verlagen voor het aangaan van vriendschappen en relaties. Uiteindelijk heeft de app een beetje de naam gekregen dat je ermee kunt regelen dat je met mensen naar bed kunt. Het businessmodel verschoof dus van nadruk op vriendschappen opdoen naar vriendschappen tussen de lakens. Dat hadden de oprichters niet voorzien.
Datingsite
YouTube begon in 2005 als datingsite, waarop je een introductievideo over jezelf kon plaatsen. Maar toen er na vijf dagen nog geen video was geupload, besloten de bedenkers het kanaal open te gooien voor alle videocontent. Het platform groeide na deze meesterzet als kool en werd in 2006 voor 1,6 miljard dollar verkocht aan Google.
De mindshift van YouTube vergeleken met traditionele tv-producenten met een pijplijn businessmodel is dat ze acceperen dat iedereen content kan maken en uploaden, in plaats van dat je de beste regisseurs, acteurs en editors aantrekt. Een andere mindshift is dat je content op elk moment beschikbaar maakt en de mogelijkheid biedt om te delen.
3 miljard dollar
De unieke propositie van Tinder, dat nu een geschatte waarde van 3 miljard dollar en 50 miljoen gebruikers heeft, is dat ze je toegang geven tot mensen die je anders niet had ontmoet. Wat Tinder toevoegt is dat de app werkt op basis van profielen en je locatie en natuurlijk de unieke swipe feature waarmee je profielen kunt afwijzen of juist liken. Beide platforms hebben het gebruik gratis en laagdrempelig gemaakt. Iederen kan gratis kijken en uploaden. Zo creëren ze een groot volume aan gebruikers waaraan ze met advertenties geld kunnen verdienen.
Het aantal platformen is niet langer beperkt tot partijen als Tinder, YouTube, Marktplaats, Facebook en Uber. Ook in branches zoals de zorg (Doctor on Demand) en creatieve sector (Guru.com) zijn platformspelers in opkomst. Ik verwacht dat er uiteindelijk voor bijna elke industrie een platform komt.
Marco Borsato
Ga niet in de verdedigingsmodus zitten om je oude pijplijnmodel te beschermen, maar zie platform businessmodellen als een kans. Marco Borsato is een ondernemer die de shift heeft gemaakt. Hij stelde zichzelf de vraag: blijf ik mijn muziek via de platenwinkel verkopen of zie ik Spotify als alternatief? Hij heeft de muziekdienst omarmd als extra verkoopkanaal. Borsato ziet zijn businessmodel verschuiven van de nadruk op cd-verkoop naar experience. Spotify biedt hem toegang tot andere doelgroepen, die vervolgens naar zijn concerten komen.
Het ontwerpen en runnen van een platform model is wel een heel ander spel. Het gaat niet om de transactie, maar om de interactie. Als platform moet je in staat zijn om zowel de producent als de consument te kunnen verleiden. Dat kan door een op maat gesneden aanbod aan de hand van data analyse en filters. Immers, als je in Tinder honderd keer zou moeten swipen voor iemand van je gading, dan kom je niet snel terug naar het platform. Het is bij platform businessmodellen ook belangrijk om herhaaldelijk bij je klant terug te keren. Dit worden ook wel de feedbackloops genoemd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er steeds iets nieuws waardoor klanten worden getriggerd om naar het platform te komen.
Stel jezelf als ondernemer de vraag: wat wordt het platform in mijn industrie? Of word ik zelf het platform? En wat betekent dat voor mijn propositie? Business Models Inc. helpt jou en je team graag om in deze snel veranderende wereld te winnen en relevant te blijven.
Patrick van der Pijl is CEO bij Business Models Inc., dat bedrijven helpt om relevant te blijven en te winnen. Business Models Inc. heeft vestigingen in Amsterdam, San Francisco, New York, Brisbane en Taipei.
Als platform moet je in staat zijn om zowel de producent als de consument te kunnen verleiden
Business Models Inc. CEO Patrick van der Pijl