Blog Verkiezingen

Ga live in gesprek met Rutte, Kaag en Hoekstra

Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio, schrijft over lijsttrekkers in de AD-studio in Rotterdam én de mogelijkheid om vooraf en tijdens de uitzending zelf vragen in te sturen.

Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD Regio) 28 februari 2021

AD lijsttrekkers ploumen debat verkiezingen politiek

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen ging in de studio van het AD in gesprek met presentatrice Hila Noorzai en chef politiek Hans van Soest. Foto: AD/Marco De Swart.

Toen ik onlangs voor de verandering aan het werk was op onze redactie, het voelde als een dagje uit, zag ik PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen in de stoel bij de grimeuse zitten. Daarna liep zij onze studio binnen.

Daar kijken we op de redactie niet meer van op. Op ad.nl maken we al drie maal daags een live-bulletin met nieuwsonderwerpen. In deze weken hebben we extra uitzendingen waarin een lijsttrekker centraal staat. Tot dusverre waren vooral de nummers één van de oppositiepartijen te gast in Rotterdam, zoals Ploumen. In de komende week komen Kaag (D66), Rutte (VVD) en Hoekstra (CDA) langs - kopstukken van regeringspartijen -in-coronatijd. Zij hebben niet de luxe die oppositiepartijen hebben: voornamelijk zeggen hoe ze het anders zouden doen. Voor partijen uit het kabinet Rutte III zijn de verkiezingen ook een eindrapport.

Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee

Het gevaar van 'wij van wc-eend' ligt hier op de loer, maar het aardige van deze uitzendingen vind ik de wisselwerking met lezers en volgers. Vooraf en tijdens de uitzending kunt u een vraag insturen: steljevraag@dpgmedia.nl. Dat kan over een landelijk onderwerp zijn, maar ook over iets wat bij u in de stad of regio speelt. Chef politiek Hans van Soest zorgt ervoor dat de vragenstellers een goed antwoord krijgen; presentatrices Anne-Marie Fokkens en Hila Noorzai leiden de gesprekken.

Het lijkt soms zo, maar deze verkiezingen gaan niet alléén over covid-19, de avondklok, de schaatsuitglijder van Wopke, of welke verkiezingsbelofte dan ook. Politiek blijft bepalend in ons dagelijks leven, ook als in de toekomst minder coronamaatregelen genomen hoeven worden. ,,Dat u misschien niet bent geïnteresseerd in politiek, wil niet zeggen dat de politiek niet in u is geïnteresseerd", sprak de Griekse staatsman Perikles al. Dan kun je als kiezer maar beter goed en breed geïnformeerd zijn. Maar het geldt ook andersom: politici kunnen maar beter weten welke onderwerpen hun kiezers bezighouden.

Zonneweide

Het AD is een landelijk én regionaal nieuwsmedium, dus in de uitzendingen kijken we ook graag naar regionale voorbeelden. Zo kreeg Ploumen vragen over de verhitte woningmarkt aan de hand van de situatie in Houten. Na haar antwoorden schakelde de regie terug naar de Utrechtse gemeente waar men meteen kon reageren. Jesse Klaver (GroenLinks) ging live in gesprek met een inwoonster van Sappemeer over een 'zonneweide', een landschap vol zonnepanelen. Ook Kaag, Rutte en Hoekstra zullen deze week reageren op dilemma's waar onze lezers mee worstelen. De week erna komen Segers, Eerdmans en Baudet aan de beurt.

Het is echt niet gek dat landelijke lijsttrekkers niet tot in detail op de hoogte zijn van de lokale situatie, maar ze moeten wel een inschatting kunnen geven hoe hun plannen daar uitwerken. Zo hoort democratie in zijn werk te gaan. Dat gaat voorbij aan de waan van de dag. Wie in alle rust wil kijken naar alle plannen, kan altijd nog op ad.nl de 'Kieswijzer' invullen. Hopelijk bent u daardoor minder afhankelijk van de verkiezingsdebatten met voorgekookte oneliners en voorspelbare aanvallen op elkaar.

Paul van den Bosch

Hoofdredacteur AD Regio

Paul van den Bosch is hoofdredacteur van AD Regio, onderdeel van DPG Media. De Ondernemer behoort tot hetzelfde bedrijf.