Nieuws Week van de Ondernemer

6 tips voor een goede eerste indruk van netwerkexpert Judith Smits

Hoe stap je actief op iemand af en maak je een goede eerste indruk? Dat is een van de vragen waar netwerkexpert Judith Smits zich mee bezighoudt. Op misschien wel hét netwerkevent voor ondernemers, het MKB Ondernemerscongres, schoof Smits bij ons aan in de radiostudio en gaf tips om alles uit een netwerkevenement te halen.

Van onze redactie 1 november 2019

Judith smits netwerk expert tips

Judith Smits tijdens haar sessie op het MKB Ondernemerscongres.

Dat mensen netwerken over het algemeen moeilijk vinden, ziet Smits ook weer terug op de beursvloer van het MKB Ondernemerscongres. ,,Je ziet dat veel mensen toch bij een groepje van bekenden blijven staan, terwijl het nu juist cruciaal is om ook op onbekenden af te stappen en daarmee je netwerk uit te breiden.'' Het is de manier om een nieuwe klant of zakelijke relatie op te doen.

Lees ook: Een stoomcursus vloggen voor ondernemers met Charlotte van ’t Wout

Dat netwerken belangrijk is staat dus vast. Maar hoe zet je je over je koudwatervrees heen en zorg je dat je er ook echt wat aan hebt? Smits geeft de volgende adviezen:

  1. Stap af op een groep van drie. Bij een groep van drie is er altijd een enthousiaste spreker, een luisteraar en iemand die ook meeluistert. Dit geeft je de kans om deel te nemen zonder al te veel in te breken, wat vaak wel het geval is als je aansluit bij een geanimeerd gesprek tussen twee mensen.
  2. Schenk vruchtensap of iets anders zonder alcohol in een wijnglas. Over het algemeen wordt gedacht dat alcohol je minder verlegen maakt, maar je wordt er ook minder scherp van, terwijl je op zo'n event juist op goede ideeën wilt komen. Je voelt je misschien lekkerder met een wijnglas in je hand, maar het is puur psychologisch. Daarom kun je net zo goed sap in een wijnglas doen.
  3. Realiseer je dat het gespreksonderwerp eigenlijk niet zo belangrijk is. Wat je wilt gaan zeggen hoeft niet helemaal uitgekristalliseerd te zijn, het gaat er juist om dat het spontaan is.
  4. Vraag nooit of je stoort als je bij een gesprek aansluit. Dat klinkt namelijk negatief. Beter is het om te vragen: ,,Vinden jullie het goed dat ik erbij kom staan?''
  5. Maak gebruik van de app van een netwerkevent. Daarop kun je vaak al zien wie er komen, of welke stands er zijn op een beurs. Eventueel kun je vooraf ook al contact leggen met mensen die je wilt ontmoeten via LinkedIn.
  6. Gebruik de QR-code van LinkedIn om contact te leggen. LinkedIn heeft een functie waarmee je een connectie maakt door iemands QR-code te scannen en daarmee kun je het gesprek op een natuurlijke manier afsluiten. Extra tip: zorg dat jij diegene bent die de QR-code scant, want dan zie je ook nog snel even iemands naam, mocht je die vergeten zijn.