Nieuws Zzp

Adresgegevens duizenden zzp’ers liggen na 1 januari 2022 nog steeds op straat

Een gedeelte van de woonadressen in het Handelsregister wordt vanaf 1 januari 2022 afgeschermd na instemming van de ministerraad. Maar de woonadressen van zzp’ers die geen apart vestigingsadres hebben blijven nog steeds openbaar. Het ministerie van EZK laat weten dat zij aan het onderzoeken zijn hoe deze adressen ook beschermd kunnen worden. ,,Het is zaak dat daar nu echt vaart achter wordt gezet”, zegt Margreet Drijvers van PZO.

Van onze redactie 1 oktober 2021

Maps adres privacy kvk

Afbeelding: Shutterstock.

De woonadressen van zzp’ers die geen apart vestigingsadres hebben blijven voorlopig nog openbaar. ,,Dat is zorgwekkend. Want naast de telefoonterreur en ongevraagde marketing kan de schending van de privacy leiden tot heel ernstige situaties zoals stalking en bedreigingen”, zegt Margreet Drijvers. De Autoriteit Persoonsgegevens kwam afgelopen zomer met een wetgevingsadvies aan het ministerie om woonadressen van zzp’ers af te schermen. Niet alleen vanwege de privacy, maar ook om de kans op identiteitsfraude te verkleinen.

,,Wij pleiten al langere tijd voor deze aanpassing en kunnen de oproep van de Autoriteit Persoonsgegevens alleen maar onderschrijven”, zegt Margreet Drijvers.

"Iedere dag dat je privégegevens op straat liggen is er één te veel”

Het kabinet komt in november met een aantal opties om anders om te gaan met ondernemersgegevens uit het Handelsregister, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen van elke optie. Het is goed dat het ministerie in kaart brengt welke opties er zijn om ook de privacy van deze ondernemers beter te beschermen maar het is wel zaak dat er vaart wordt gemaakt laat Margreet Drijvers weten. ,,Iedere dag dat je privégegevens op straat liggen is er één te veel”.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws