Nieuws AOV

Sociale partners bereiken akkoord verzekering arbeidsongeschiktheid zzp-ondernemer

Sociale partners hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp'ers. Om de aov voor zelfstandigen betaalbaar te houden, wordt de uitkering voor zelfstandigen soberder dan voor werknemers.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 26 februari 2020

Aov arbeidsongeschiktheid zzp

Foto: Unsplash

Het gaat om maximaal 1.650 euro per maand bruto. De premie wordt inkomensafhankelijk en zal naar verwachting maximaal 200 euro bruto per maand bedragen, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van stukken die de krant heeft ingezien en ingewijden.

Raadpleging achterban

De sociale partners raadplegen deze week hun achterban over het akkoord en willen het dan volgende week presenteren aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. De komst van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de ruim 1 miljoen zzp’ers is al afgesproken in het pensioenakkoord.

Lees ook: Zo belangrijk kan een 'Broodfonds' voor zzp-ondernemers zijn

Waarom aov?

Veel zzp'ers zijn nu niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Bij uitval moeten ze een beroep doen op de verzorgingsstaat. Terwijl ze geen premie betalen voor die voorzieningen. En dat is onwenselijk, aldus de vakbonden. Bovendien leidt het tot een kostenvoordeel voor de zzp'ers omdat ze geen premies hoeven af te dragen, waardoor ze goedkoper zijn voor een werkgever dan werknemers in vaste dienst. Dat is oneigenlijke concurrentie, vinden de bonden, schrijft het AD.

De aov zou aan beide bezwaren een eind maken. Het compromisvoorstel, waarmee het Pensioenakkoord kon worden opengebroken, wordt nu in de Stichting van de Arbeid verder besproken door bonden en werkgevers, waarna het wordt voorgelegd als (dringend) advies aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ZZP Nederland en het Platform Zelfstandige Ondernemers praten via de werkgevers mee.