Nieuws Zzp

Startende ondernemers draaien meer omzet dan ze vooraf verwachtten

Startende ondernemers draaien meestal meer omzet dan ze van tevoren hadden ingeschat, blijkt uit onderzoek van de online bank Knab. De helft van de ondernemers doet het in de eerste drie jaar qua omzet al boven verwachting.

Van onze redactie 11 januari 2022

Startende ondernemer omzet knab

Foto: Shutterstock.

Januari is standaard de populairste maand om te starten met ondernemen. Ondanks de coronacrisis beginnen ook deze maand weer duizenden Nederlanders voor zichzelf. De grootste drempel om de stap naar het ondernemerschap te zetten, is de onzekerheid over toekomstige inkomsten. Een onterechte zorg, blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 3.000 zakelijke klanten. Liefst 52 procent van de ondernemers draait in de eerste 3 jaar al meer omzet dan ze vooraf verwachtten. Slechts 14 procent zet minder om dan waar ze vooraf op rekenden.

Lees ook: Coronacrisis treft zelfstandigen hard: aantal gewerkte uren loopt fors terug

Financiële onzekerheid grootste obstakel voor beginnende ondernemers

Financiële onzekerheid is verreweg het grootste obstakel. De meeste ondernemers beginnen rond hun veertigste levensjaar. Een levensfase waarin financiële zekerheid erg belangrijk is. 33 procent beschouwde de financiële onzekerheid vooraf als een drempel om te beginnen met ondernemen. Op gepaste afstand volgt ‘geen zin in randzaken’- 19 procent keek op tegen zaken als administratie, marketing en netwerken. Daarnaast twijfelde 18 procent of hun product of dienst wel aan zou slaan.

Lees ook: Van loondienst naar zzp'er? Hier moet je op letten

Ruim een op de vijf starters werkt ook nog in loondienst

Veel ondernemers nemen de financiële onzekerheid weg door een baan ernaast te houden. Van alle ondervraagden heeft 17 procent naast hun bedrijf ook nog een baan in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate iemand langer onderneemt. Van iedereen die korter dan vijf jaar onderneemt, heeft 22 procent er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan vijf jaar ondernemen is dat nog maar 11 procent.

Overigens moeten deze ‘parttime ondernemers’ wel letten op het urencriterium. Als ondernemer moet je van de Belastingdienst gemiddeld 23,5 per week aan je bedrijf werken om voor de zeer voordelige starters- en zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Deze groep geeft aan gemiddeld 23 uur per week te ondernemen. Fulltime ondernemers besteden gemiddeld 44 uur per week aan hun bedrijf.

Lees ook: Aantal startende ondernemers in zorg, cultuur, sport en recreatie loopt snel op

In het onderzoek vroeg Knab de ondernemers naar overige tips voor mensen die erover denken zelfstandig worden, of dat net zijn geworden. Het overgrote deel van de tips komt neer op: 'Begin gewoon, zet door en volg je hart. Er komen tegenslagen en er zijn risico’s, maar dat hoort bij ondernemen. En zorg voor een goede administratie.' Daarnaast gaf ruim 9 op de 10 starters aan blij te zijn dat ze ondernemer zijn geworden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws