Nieuws Actueel

85-jarige poelier gedeeltelijk met pensioen

85 jaar is hij, Aloys Geerdink uit Gendringen. Menigeen zou al lang en breed van een welverdiend pensioen genieten, maar Geerdink niet. Hij is veel te gek op zijn werk als poelier. En op zijn – veelal vrouwelijke – klanten, vertelt hij tegen De Gelderlander.

Van onze redactie 30 augustus 2016

Poelier 85 opa

Toch moet hij zijn grote passie langzaam afbouwen. De kippenhokken waren al weg. Gisteren nam Geerdink afscheid van zijn mobiele grillkraam. Dat gebeurde op de kermis in zijn thuisdorp. Meer dan 30 jaar lang had de poelier iedere kermis zijn vaste stek bij de St. Maartenskerk. Zo’n vertrouwd gezicht was Aloys Geerdink op veel meer feesten en markten in de regio. Hij genoot ervan. Nu is het mooi geweest. Wat betreft de grillkraam dan. In de poelierswinkel aan de Kromme Elleboog blijft hij werken.

800 kipburgersGeerdink kan niet zonder zijn bedrijf. Hij heeft het dan ook helemaal in zijn eentje vanaf nul opgebouwd. Het werken tussen de haantjes is zijn lust en zijn leven. „Ik weet niet anders”, aldus Geerdink. „En ik ben nooit ziek geweest. Vorig jaar was ik 84. Toen moest ik voor het eerst in mijn leven naar het ziekenhuis. Ik wist niet eens wat een ponsplaatje was.” Het zijn dit soort verhalen die de in Lichtenvoorde geboren poelier jarenlang vertelde in zijn kraam. Hij zit graag op de praatstoel, noemt zichzelf een dorpsfiguur en kent de wensen van zijn klanten. In de kraam verkoopt hij vooral ‘eenvoudig grei’. Voor zijn laatste kermis maakte Geerdink dan ook 800 hamburgers van kippenvlees. „Ik geloof dat er nu nog één doos staat.”

Happy HourVoordat de sleutel van de kraam overgaat naar de nieuwe eigenaar, houdt Geerdink deze maandagavond nog een happy hour. Het is een bijzondere dag. Al blijft de oude eigenaar tot op het allerlaatste moment scherp. „Er zat een element niet goed”, meldt de 85-jarige bij één van zijn twee medewerksters. „Die heb ik weer aan de gang gekregen. Waren wat losse contactjes.” Nog voordat het happy hour is begonnen, komen al heel wat kermisbezoekers de hand van hun vertrouwde poelier schudden. Wellicht keert de kermiskraam volgend jaar terug, maar dan zonder Aloys Geerdink. Die gaat door in de winkel. Hoe lang nog? „Zo lang het nog gaat”, zegt hij. „In het ziekenhuis zeggen ze dat ik over de 100 kan worden. En weet je; 90 procent van mijn klanten is vrouw. Het is zo’n mooi stel. We hebben altijd schik. Dan doe je de winkel toch niet dicht?