Nieuws Actueel

'Aan ruilhandel doe ik niet'

Elke week vraagt de redactie van BN/De Stem een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag Peter Dillisse (56) uit Teteringen, marktondernemer en eigenaar van D&D Delicatessen.

Martijn Schraven | Foto: Jan Stads/ Pix4Profs 1 februari 2017

Peter Dillisse 1

U gebruikt de term marktondernemer en niet marktkoopman. Bewust?

,,Het begrip marktkooplui is wat mij betreft niet meer van deze tijd. Vroeger kocht je een partijtje spullen ergens op en dat verkocht je weer. Tegenwoordig zijn we meer en meer ondernemer geworden."

U werkt veel buiten. Hoeveel geeft u uit aan thermisch ondergoed en sokken?

,,Jeetje, dat durf ik niet te zeggen. Mijn vrouw koopt die altijd. Ik draag overigens niet van die lange onderbroeken. Ik ben niet zo'n koukleum. Thermosokken heb ik wel, ik weet alleen niet wat ze kosten."

Koopt u zelf ook alles op de markt?

,,Ja, mijn versproducten wel. Maar ik kom uiteraard ook gewoon in de supermarkt. Ik kan niet op zaterdag voor de hele week brood kopen."

Handelen jullie op de markt met gesloten beurzen?

,,Nee, zover ik weet gebeurt dat niet. Ik ruil geen olijven voor brood. Wel is het gebruikelijk dat je elkaar een korting geeft, al is dat geen verplichting. Dan gaat het meestal om zo'n 10 procent."

Hoeveel salaris reserveert u voor uzelf?

,,Dat vind ik lastig om te zeggen. We weten op voorhand nooit hoeveel we aan het eind van de maand overhebben. Dat is van veel elementen afhankelijk. In een maand met veel sneeuw en ijzel komen er aanzienlijk minder klanten. Een bedrag van 2.000 euro zou, globaal genomen, aardig zijn."

Wat kost een standplaats op de markt eigenlijk?

,,De markt wordt ingedeeld in vierkante meters. Het gemiddelde is daarbij 13,50 euro per dag per meter. Dat is een gemiddelde. Een kleinere stad als Etten-Leur zit daar wat onder, een stad als Breda zit daar wat boven. Voor de ondernemers die er nog een kraam bij moeten huren, komt er nog zo'n tientje bovenop."

Hoeveel geld heeft u momenteel op zak?

,,60 euro aan papiergeld. Dat is gewoon wat ik toevallig op zak heb, om te kunnen tanken of als ik ergens een krantje wil kopen."

Heeft u ergens een potje voor kleingeld staan?

,,Ik heb wel altijd wat kleingeld liggen in de bestelbus en de vrachtwagen. Voor in de parkeermeter."

Van welke aankoop werd u gelukkig?

,,Vorig jaar hebben mijn vrouw en ik een nieuwe verkoopwagen gekocht. Die is van alle gemakken voorzien. Hij heeft airco, verwarming en warm en koud water. Hij kostte zo'n 150.000 euro."

Wat is uw grootste verleiding?

,,Chocolade en snoep. Van de friet ben ik niet. Als ik bij de benzinepomp ben, neem ik een Snickers of een reep Côte d'Or mee. Meestal denk ik bij het eerstvolgende stoplicht: oei, is hij nu al op?"

Praat u met collega's over geld?

,,Nooit in concrete bedragen. We zeggen wel: het was een goede, een slechte of een gemiddelde dag. Als er al eens een collega is die loopt te pochen, kunnen we als ondernemers meestal wel inschatten of hij bluft of niet."