Nieuws Actueel

Aegon koploper in AEX na update, Alfen onderuit na cijfers

Aegon was woensdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De verzekeraar, die geen losse kwartaalresultaten meer geeft, liet in een handelsbericht weten het jaar goed te zijn begonnen. Volgens topman Lard Friese kende Aegon in het eerste kwartaal een sterke commerciële groei en boekt het bedrijf vooruitgang met de strategische en financiële doelstellingen. Ook de verkoop van de Nederlandse activiteiten van Aegon aan branchegenoot ASR ligt op schema en zal in de tweede jaarhelft worden afgerond. Het aandeel Aegon won ruim 2 procent.

ANP 17 mei 2023

ANP170523092 1

De kwartaalcijfers van Alfen (min 8 procent) vielen duidelijk niet in de smaak bij beleggers. De maker van laadpalen en opslagsystemen boekte afgelopen kwartaal flink meer omzet. De winstmarge stond echter onder druk en de vraag naar oplaadsystemen voor elektrische auto's daalde. Alfen waarschuwde ook dat de jaaromzet waarschijnlijk aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 540 miljoen tot 600 miljoen euro zal uitkomen.

Beleggers kijken daarnaast uit naar een nieuwe raming van de inflatie in de eurozone. Eerder werd bekendgemaakt dat de consumentenprijzen in het eurogebied vorige maand met 7 procent zijn gestegen. Ook de moeizame onderhandelingen over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid blijven boven de markten hangen. Democraten en Republikeinen hebben daarover nog altijd geen akkoord bereikt.

AEX en MidKap

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 755,50 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 933,57 punten, mede door het koersverlies van Alfen. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent. Frankfurt won 0,2 procent.

Naast Aegon stond techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met een plus van 1 procent. Chipbedrijf ASMI noteerde ex dividend en verloor 1,3 procent.

Siemens en de euro

In Frankfurt steeg Siemens 1,8 procent. Het Duitse industrieconcern verhoogde opnieuw zijn jaarverwachting dankzij een sterke ordergroei in het afgelopen kwartaal. De Duitse bank Commerzbank zakte dik 3 procent na tegenvallende resultaten. Ook beursbedrijf Euronext (min 3,5 procent) kwam met cijfers. De eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Milaan zag de inkomsten en de nettowinst dalen in het afgelopen kwartaal.

De euro was 1,0855 dollar waard, tegen 1,0864 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs tot 70,31 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 74,43 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws