Nieuws Actueel

AEX over breed front omhoog, betaalbedrijf Adyen bovenaan

De AEX-index op het Damrak ging donderdag over een breed front omhoog onder aanvoering van betaalbedrijf Adyen. De beurshandel stond opnieuw in het teken van bedrijfsresultaten. In Europa kwamen grote bedrijven als STMicroelectronics, SAP en Nokia met cijfers. Daarnaast verwerkten de markten de resultaten van autofabrikant Tesla, die afgelopen jaar een recordwinst behaalde.

ANP 26 januari 2023

ANP260123119 1

Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontslagrondes in de techsector. Het Duitse softwarebedrijf SAP (min 3,7 procent) liet weten 3000 banen te schrappen en bij het Amerikaanse techconcern IBM verdwijnen wereldwijd 3900 banen. Ook techinvesteerder Prosus en moederbedrijf Naspers willen wereldwijd 30 procent van hun kantoorpersoneel ontslaan, zei topman Bob van Dijk tegen persbureau Bloomberg. Prosus klom 1,8 procent in Amsterdam.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,8 procent in de plus op 750,60 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 1005,66 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,8 procent.

Tech

Naast Adyen (plus 3,5 procent) stonden de chipbedrijven ASMI en Besi in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 2,2 procent. In Parijs dikte chipfabrikant STMicroelectronics 6,5 procent aan na sterke resultaten. Ook voor het huidige kwartaal voorziet het Frans-Italiaanse bedrijf een verdere groei dankzij de sterke vraag naar chips in de autosector.

Chipmachinemaker ASML won 1 procent. Volgens persbureau Reuters komen Nederlandse en Amerikaanse functionarissen vrijdag in Washington bijeen om mogelijke nieuwe controles op de export van chipmachines naar China te bespreken. Levensmiddenconcern Unilever en telecombedrijf KPN voerden de schaarse dalers aan in de AEX, met minnen tot 0,2 procent.

Accsys en NSI

Houtveredelaar Accsys werd dik 8 procent meer waard dankzij goed ontvangen resultaten. NSI daalde 0,6 procent. Het vastgoedbedrijf zag de huurinkomsten in 2022 dalen en boekte een negatief resultaat. Volgens NSI bracht het einde van de coronacrisis niet het economisch herstel dat het bedrijf had verwacht.

In Helsinki steeg Nokia bijna 4 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van de Finse maker van telecomapparatuur. De Britse drankenfabrikant Diageo, bekend van merken als Johnnie Walker, Guinness en Baileys, zakte 6,6 procent na publicatie van de resultaten. De totale omzet van het concern viel hoger uit dan kenners hadden verwacht, maar de verkopen in de belangrijke Amerikaanse markt vielen tegen.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0903 dollar waard, tegen 1,0893 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 81,03 dollar. Brentolie kostte ook 1,1 procent meer, op 87,02 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws