Nieuws Agro

Landbouwakkoord geklapt: kabinet gaat maatregelen nemen

Het kabinet gaat zelf maatregelen nemen om de landbouwsector te verduurzamen nu het niet is gelukt om met de boeren tot een akkoord te komen.

Van onze redactie 21 juni 2023

Landbouw overleg sjaak van der tak piet adema

,,Maar het kan niet zo zijn dat het kabinet automatisch uitvoert wat er in het akkoord al was afgesproken", zegt landbouwminister Piet Adema na het definitief klappen van de gesprekken over een landbouwakkoord.

Nadat Van der Tak dinsdag wegliep bij de onderhandelingen zette de LTO-voorman de deur open om in het najaar verder te praten.

Daar leek Minister Adema zich al direct niet in te kunnen vinden. ,,Nu is het moment om tot een akkoord te komen, niet later", was de bewindsman fel toen hij aankwam bij het hoofdtafeloverleg over de ontstane situatie. ,,Nu is het moment om elkaar over tafel te trekken als je het niet met elkaar eens bent en er samen uit te komen."

Lees ook: Landbouwoverleg geklapt: LTO stopt gesprekken

Dat LTO over een paar maanden weer aansluit is volgens Adema ook niet vanzelfsprekend. ,,Ze hebben al meerdere keren op het punt gestaan om op te stappen", bracht de minister in herinnering. ,,Als je eenmaal een keuze maakt, moet je daar ook voor staan."

Later kondigde hij aan dat er vrijdag kabinetsoverleg is over de te nemen maatregelen. En dat die er dus ook zonder overleg met de boeren komen.

Sjaak van der Tak kwam eerder met ultimatum: LTO stapt uit overleg als er vandaag geen overeen­stem­ming komt

Of er nu nog een landbouwakkoord mogelijk is, moet nog blijken. ,,Die beslissing nemen we vandaag aan de hoofdtafel, niet in overleg met alleen LTO." Adema zegt sinds het klappen van de gesprekken met LTO nog niet over zijn eigen positie te hebben nagedacht. ,,Aan die vraag ben ik nog niet toegekomen."

Volgens Adema is het uit het overleg stappen van LTO 'vooral teleurstellend voor jonge boeren'. Die hebben zich volgens hem constructief ingezet en veel bereikt voor de jonge generatie. "Ik heb een nieuwe generatie boeren zien opstaan."

Ook andere partijen stelden zich volgens de minister goed op en er was veel bereikt, ook op het gebied van perspectief voor de boeren. "Het gaat erom dat er een structureel verdienmodel is en dat zit er gewoon in."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws