Nieuws Actueel

Ajax, PSV, Feyenoord: allemaal een setje SmartGoals

SmartGoals is een uit de hand gelopen afstudeerproject dat sportteams helpt bij het trainen van de reactie- en handelingssnelheid, beweging en conditie. Daarmee vergroten ze ook nog eens het spelplezier, dat schrijft het AD.

Lennaert Rooijakkers | Foto: Koen Verheijden 2 juni 2016

Smart Goals Chris

Lang hoefden hobbyvoetballers Chris Heger (32) en Sjef Fransen (30) niet na te denken toen zij als studenten Industrial Design aan de Eindhovense TU een praktische toepassing moesten bedenken voor elektronische voorwerpen die op elkaar reageren zonder centrale computer.

Na het zien van een voorbeeld waarbij lampjes in het ene kastje gingen branden zodra een ander kastje werd aangeraakt, zagen Heger en Fransen al snel de sportieve mogelijkheden. Verwerk dit snufje in een paar pylonnen, laat er twee oplichten als doel en wissel naar een volgend tweetal zodra er is gescoord. Met zo'n opstelling kunnen trainingen een stuk dynamischer en uitdagender worden: de spelers reageren steeds op nieuwe situaties. Het idee voor SmartGoals was geboren.

Investeerders,,Na een goede eindbeoordeling gaven we een presentatie op de Dutch Design Week van 2010, waar we Peter Kentie, marketing manager van PSV, tegen het lijf liepen. Hij nodigde ons uit om een demonstratie te geven op een jeugdtraining. De doeltjes stelden toen nog weinig voor, maar ons publiek was enthousiast over de mogelijkheden'', vertelt Heger. Daarna ontstond langzaam het besef dat het wat kon worden met SmartGoals. Na lang schaven aan het prototype en een flinke zoektocht naar investeerders, kon met hulp van de VDL Groep en hockeystickfabrikant Cyclone - dat voorstelde om ook hockeydoeltjes te ontwikkelen - een echt exemplaar worden gerealiseerd.

SetjeEen set bestaat uit zes doeltjes met pylonnen waarin sensoren en lichtjes zijn verwerkt. Waar de lampjes branden, moet gescoord worden. Wanneer dat gebeurt, springen de lichtjes van een ander, willekeurig doel aan. Tot ook daar weer wordt gescoord. Bij elk setje wordt een handleiding met basisoefeningen geleverd. ,,De goaltjes helpen je alle moderne aspecten van het spel te trainen. Snel bewegen en kijken, vlot beslissingen nemen en goed communiceren met je teamgenoten'', zegt Heger.

AjaxHoewel de presentatie bij PSV Heger en Fransen stimuleerde door te gaan met het project, was de huidige landskampioen niet hun eerste afnemer. Door wisselingen in de staf hadden zij daar niet langer een contactpersoon, dus klopten de twee bij Ajax aan. Na een korte uitleg reageerden trainer Frank de Boer en toenmalig aanvoerder Siem de Jong positief. En een dag later werd Heger uit bed gebeld door directeur Marc Overmars. ,,Of we na het weekend een paar SmartGoals konden leveren. Terwijl we alleen nog maar een prototype hadden...'' Na een flinke krachttoer lukte het de mannen om die maandagochtend zes SmartGoals in Amsterdam te bezorgen. Daarna meldden al snel andere topsportclubs zich.

Inmiddels hebben Heger en Fransen 150 setjes verkocht. 100 aan voetbalclubs, 30 aan hockeyteams en 20 binnen het bewegingsonderwijs. PSV, Feyenoord, maar ook het Duitse Schalke 04 hebben er een paar in het materiaalhok staan. Ook de hockeyers van Oranje Zwart en HC Den Bosch gebruiken ze.

PrijsBovengenoemde clubs konden eenvoudig een setje aanschaffen, maar dat is niet voor elke sportvereniging weggelegd. Een paar SmartGoals kost exclusief btw 3.250 euro. Zie dat als kleine amateurclub maar even op te hoesten.

,,De prijs is tot dusver de grootste uitdaging. Natuurlijk houden we het graag zo goedkoop mogelijk, maar de apparatuur die we gebruiken is van de beste kwaliteit en daardoor heel duur'', zegt Heger. ,,Een oplossing voor amateurclubs kan zijn om inzamelingsacties te houden, bijvoorbeeld door loten te verkopen.''

MogelijkhedenOp welk gebied Heger nog mogelijkheden ziet voor SmartGoals? ,,Via jeugdtrainers van de Zweedse voetbalclub AIK wordt SmartGoals binnenkort ook daar gelanceerd. Daarnaast zijn we in gesprek met een partij die ons wegwijs kan maken in de fitnesswereld en zien we kansen in de gezondheidszorg. Het viel ons op dat fysiotherapeuten SmartGoals gebruiken voor loopoefeningen, die daardoor een stuk leuker worden.

,,Tot nu toe gaat het goed met het bedrijf, al hebben we nog niet veel verkocht. Vorig jaar wonnen we nog de Nationale Sportinnovatie Prijs. Het is fijn dat we die titel nu mogen voeren, maar het wordt nu tijd dat we na lang investeren ook eens iets terugverdienen.''