Nieuws Actueel

Apple daalt op Wall Street door lagere productie iPhones

Apple behoorde maandag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern verwacht dit jaar miljoenen iPhones minder te kunnen produceren dan oorspronkelijk was voorzien. Door coronabeperkingen in een belangrijke fabriek in China rollen daar minder smartphones van de band. Ook zou de lagere productie volgens ingewijden te maken kunnen hebben met een lagere vraag naar de nieuwe iPhones. Het aandeel zakte ruim 1 procent.

ANP 7 november 2022

ANP071122174 1

De aandacht van beleggers gaat verder uit naar de tussentijdse verkiezingen voor de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden, die dinsdag worden gehouden. De Democratische partij van president Joe Biden verliest daarbij mogelijk de controle over het Congres, wat het risico op aanhoudende patstellingen in de Amerikaanse politiek vergroot.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,4 procent hoger op 32.522 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 3778 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor licht tot 10.473 punten.

Meta Platforms

Meta Platforms kreeg er ruim 3 procent bij. Het moederbedrijf van Facebook zou duizenden werknemers willen ontslaan. Anonieme bronnen vertellen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat de enorme ontslagronde woensdag zal worden aangekondigd. Meta zelf wilde niet tegenover de krant reageren. Meta worstelt met verslechterde vooruitzichten als gevolg van de wereldwijd afnemende economische groei en de concurrentie van andere sociale media als TikTok, vandaar dat beleggers actie vanuit het bedrijf zouden toejuichen.

BioNTech zakte dik 2 procent. Het biotechbedrijf is wat positiever geworden over de verkopen van zijn coronavaccin, dat het samen met partner Pfizer heeft ontwikkeld. In een nieuwe raming rekent het bedrijf nu op een totale verkoop van minstens 16 miljard euro. Maar de verkopen zullen daarmee dit jaar minder hoog zijn dan vorig jaar toen het vaccin 19 miljard euro opbracht.

Berkshire Hathaway won ruim 1 procent. Het investeringsbedrijf van de bekende belegger Warren Buffett presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht ondanks de daling van de beurskoersen in de verslagperiode.

DoorDash

DoorDash (plus 2,8 procent) zette de opmars voort dankzij een koopadvies van analisten van investeringsbank Oppenheimer. De maaltijdbezorger werd vrijdag al ruim 8 procent meer waard dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten.

De euro was 0,9990 dollar waard, tegen 0,9909 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 92,58 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 98,51 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws