Nieuws Actueel

Aquaria Veldhuis uit Enschede: grootste van Europa na verbouwing

Aquaria Veldhuis uit Enschede is na een ingrijpende verbouwing de grootste van Europa. Al was dat geen doel op zich, schrijft de Tubantia.

Erwin Waanders | Foto: Emiel Muijderman 15 december 2016

Aquaria Veldhuis Emiel Muijderman

Marco Veldhuis (52) is er maar druk mee dezer dagen: hij staat samen met zijn personeel voor de heropening van zijn aquarium- en vijverspeciaalzaak. Er is keihard gewerkt aan de volgende stap in zijn imperium. Veldhuis is volgens eigen zeggen de grootste van Europa. "In elk geval in vierkante meters en in omvang qua aantallen personeelsleden", zegt hij in zijn zaak aan De Ossenboer, in het havengebied.

Autoriteit

Wat ooit begon met een vijver in de tuin en een paar aquaria in een schuur aan de Alleeweg in Enschede is inmiddels uitgebouwd tot een toonaangevende leverancier voor alles op gebied van vijvers en aquaria in heel Europa. Veldhuis praat met passie over zijn vak. Het is hem met de paplepel ingegoten. "De liefde voor de vissen en alles wat er mee te maken heeft, heb ik inderdaad wel van huis uit meegekregen", erkent hij.

De zaak is inmiddels toe aan de tiende verbouwing en Veldhuis sluit niet uit dat er in de toekomst nog meer verbouwd gaat worden. "Als ondernemer mag je nooit stilzitten. De klant is bepalend. Als die iets wil of iets verlangt van ons, dan is het aan ons om daarvoor te zorgen. In 2004 werkten we met zes man personeel, tegenwoordig hebben we 25 man in dienst. Allemaal mensen met passie voor het vak."

Goudvis

Wie voor een kommetje en twee goudvissen naar Enschede rijdt, zal bedrogen uitkomen. Veldhuis schudt het hoofd. "Daar doen we al 30 jaar niet meer aan mee. Het welzijn van de dieren staat bij ons voorop. Dat zullen we onze klanten ook altijd voorhouden. Vissen aanschaffen is geen kunst, maar wel om er op een goede en humane manier voor te zorgen. Een goudvis kan wel 30 centimeter worden, dus na een kommetje is het snel tijd voor een groter verblijf. Wil je dat niet, dan moet je de vissen weg doen en een nieuw stel aanschaffen om in een kommetje te zetten. Maar wij zullen het mensen altijd ontraden", zegt hij stellig.

Omgang

Daarom kijkt Veldhuis bij het aannemen van nieuw personeel ook minder naar de opleiding en meer naar hoe iemand in elkaar steekt. "Veel van onze medewerkers heb ik eerst leren kennen als klant. Door met hen te praten kom ik erachter wat ze willen en hoe ze omgaan met hun dieren en hun materiaal. Daardoor hebben we een band opgebouwd en dan weet ik vaak ook of iemand past binnen een bedrijf als het onze."

Dierentuin

En dat is een bedrijf dat adviseert en verkoopt bij alles op gebied van vijvers en aquaria, van de huis-, tuin- en keukenbakken tot aan de levensgrote aquaria met tienduizenden liters water. Veldhuis somt op wat ze allemaal doen. "We hebben de hele aquariumsectie in Wildlands adventure Zoo Emmen gebouwd, we doen grote projecten in Artis, Burgers Bush en bij hotels of andere bedrijven als Preston Palace, op universiteiten en bij particulieren. We hebben pas nog een dak van een huis moeten laten optillen om een aquarium te plaatsen, dus er is heel veel mogelijk", zegt Veldhuis.

Zakenreis

Met de verkoop via internet heeft hij faam gemaakt. Veldhuis: "We verkopen meer dan 25.000 producten online en hebben een klantenbestand van meer dan 80.000 mensen door heel Europa. Duitsland is voor ons een heel belangrijk afzetgebied. Een zaak als deze kennen ze daar niet en dus is daar voor ons nog heel veel te winnen."

Om op de hoogte te blijven van de nieuwe trends reist Marco Veldhuis de hele wereld over. Met name in China, Singapore en de Verenigde Staten doet Veldhuis inspiratie op. Dat gaat dan om nieuwe producten, maar ook om presentatie. "We moeten bijblijven om ons te onderscheiden en zijn daardoor altijd bezig met nieuwe dingen." Door de verbouwing heeft de zaak twee jaar geen vissen gehouden, maar de aquaria worden langzaam maar zeker weer gevuld. Zelfs haaien zijn straks te zien en te koop.