Nieuws Automotive

VDL Nedcar valt stil door chiptekort, personeel zit thuis

Autofabrikant VDL Nedcar in Born moet de productie komende maandag stilleggen. Reden voor de productiestop is een gebrek aan computerchips, bevestigt een woordvoerder aan 1Limburg na berichtgeving van De Limburger. Ondertussen zakt de kersverse VDL-klant Canoo dieper in het rood.

Van onze redactie 20 augustus 2021

VDL Nedcar

De productie bij VDL Nedcar moest ook in mei al tweemaal worden stilgelegd. Foto: ANP

Het is niet de eerste keer dat de productie in het Limburgse Born wordt stilgelegd vanwege het wereldwijde chiptekort, meldt NU.nl. In mei konden er tot tweemaal toe een aantal dagen geen BMW's en Mini's van de band rollen door het tekort aan de componenten.

Lees ook: VDL Nedcar op achterstand: waarom Lightyear voor Finnen kiest in plaats van Born en wat nu?

Wanneer medewerkers bij de fabriek in Born de mouwen weer kunnen opstropen, is niet bekend: volgens een interne memo moet het personeel tot nader order thuisblijven. Er werken in totaal zo'n 4.500 mensen bij VDL Nedcar in Born.

Behalve VDL Nedcar hebben ook grote autofabrikanten als Toyota en Volkswagen veel last van het chiptekort

Het chiptekort wordt niet alleen in Limburg gevoeld: wereldwijd hebben autoproducenten last van het gebrek. Zo maakte Toyota, de op een na grootste automaker ter wereld, donderdag bekend de autoproductie in september met 40 procent terug te schroeven wegens het gebrek aan computerchips. Ook Volkswagen lijkt richting een productievermindering te gaan.

VDL-klant Canoo dieper in het rood

Ondertussen is er evenmin goed nieuws over de Amerikaanse startup Canoo, die een productiecontract heeft getekend met VDL Nedcar. Canoo heeft in de eerste helft van 2021 een aangepast verlies geleden van 126,5 miljoen dollar, meldt Automobiel Management. Dat is drie keer meer dan het verlies over dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook: VDL Nedcar gaat auto’s bouwen voor Amerikaanse startup Canoo

Canoo heeft in deze zes maanden 108 miljoen dollar besteed om het bedrijf verder op te bouwen. In het lopende kwartaal komt daar naar verwachting nog eens 75 tot 85 miljoen dollar aan operationele kosten en 45 tot 55 miljoen dollar aan verdere investeringen bij. Het aantal werknemers is ook opgelopen tot meer dan 600 terwijl dat er begin dit jaar nog maar 230 waren. Meer dan 70 procent van hen houdt zich bezig met de ontwikkeling van hardware en software.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws