Nieuws Actueel

Bakkie Troost op begraafplaats

Bezoekers van begraafplaats Daelwijck kunnen voortaan even tot rust komen of bijpraten in Thea’s Koffiehuis. Gastvrouw is Thea de Wit. Ze werkte jaren bij de cateraar van Daelwijck, schrijft het AD.

Nils de Kruijff 16 februari 2016

Koffie RGB Stock

Thea de Wit loopt zondagmiddag druk heen en weer in haar nieuwe koffiehuisje. Ze deelt petitfourtjes uit aan de gasten, deelt rozen uit en doet waar ze heel goed in is: een praatje maken met de mensen. Sommige krijgen een warme knuffel van Thea, andere een glimlach, of zelfs een roos.

De meeste kent ze, want op Daelwijck komt vrijwel dagelijks een groep vaste mensen. Ze verzorgen het graf van hun dierbaren en praten bij met elkaar.

Dorp “Daelwijck is net een dorp,” zegt Yvonne de Kievit, die samen met haar zus Angelique vrijwel dagelijks het graf van haar moeder bezoekt. “In de loop der jaren leer je de mensen kennen. Thea de Wit bijvoorbeeld.”

“Thea is er altijd voor iedereen. Ze luistert naar je en praat met je.” Een andere bezoekster vult aan: “Thea is geboren voor dit vak. Ze is een natuurtalent. Je voelt je meteen op je gemak door de liefde die ze uitstraalt. Ze is de spil van Daelwijck.”

Thea de Wit voelt zich een beetje ongemakkelijk bij al het gevlij, maar ze herkent zich wel in de woorden. “Ik kom hier behalve voor mijn werk ook vaak, omdat er veel familie van me op Daelwijck ligt. Dan kom je op de begraafplaats een vast groepje mensen tegen waarmee een band ontstaat. Je wilt niet weten hoeveel mensen dagelijks naar Daelwijck komen. Het klinkt misschien gek, maar het kan best gezellig zijn.”

Volgens Thea de Wit is het dan heel fijn om met mensen te kunnen praten. Veel bezoekers van de begraafplaats willen niet meteen naar huis, maar even op adem komen.”

Thea’s Koffiehuis is gehuisvest in een leegstaand kantoortje op Daelwijck. De gemeente Utrecht en vier plaatselijke uitvaartondernemers hebben de ruimte ingericht.

Dagelijks kunnen bezoekers er terecht van acht tot vier. Op woensdag tussen half elf en half één is Thea er zelf. Er staat een koffieautomaat en de ruimte is ingericht als huiskamer.

De gemeente Utrecht denkt dat Thea’s Koffiehuis een schot in de roos is. “Er zijn hier veel vaste bezoekers en Thea kennen ze allemaal,” zegt Tanja Medema van de gemeente Utrecht. “Thea is een echt warme Utrechtse vrouw die makkelijk contact maakt.” De gemeente geeft Thea een jaar de tijd om het experiment op de kaart te zetten. Bij succes wordt het vervolgd.