Nieuws Actueel

Door 3 simpele beloftes groeit familiebedrijf Vomar al 50 jaar

De familie Zwanenburg opende op 10 september 1968 de eerste Vomar Voordeelmarkt aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden. Nu, 50 jaar later, heeft het familiebedrijf 6.073 medewerkers, 64 vestigingen en is het de snelst groeiende supermarkt van Nederland.

Redactie De Ondernemer / MVO 6 september 2018

Vomar familiebedrijf 50 jaar

In 50 jaar tijd heeft het bedrijf diverse ontwikkelingen doorgemaakt, maar de basis bleef altijd hetzelfde: kwalitatief goede producten inkopen en het prijsvoordeel doorgeven aan de klant. Daarnaast valt het op dat de leveranciers, die veelal uit de regio van Vomar komen, voor langere tijd met het bedrijf samenwerken.

Lees ook: Hoe Picnic tegen de grenzen van zijn eigen succes aanloopt

Drie garanties

In de kern van het succes van Vomar liggen drie garanties die het bedrijf naar haar klanten altijd nakomt, te weten:

  1. Bij Vomar betaalt de klant altijd de laagste prijs. Is hetzelfde product in een andere supermarkt goedkoper, dan past Vomar zo snel mogelijk de prijs aan. In 2016 en 2018 is uit onafhankelijk onderzoek van de Consumentenbond dan ook gebleken dat Vomar zich met recht 'lage prijzen kampioen' mag noemen.
  2. Ook garandeert de supermarktketen de beste kwaliteit. Zijn klanten niet tevreden met het aangekochte product, dan krijgen zij hun geld terug. En dan zijn er de eigen producten. Met vlees uit eigen slagerij en brood uit eigen bakkerij wordt hierbij de beste kwaliteit gegarandeerd. Zo is uit een GfK onderzoek onder consumenten naar voren gekomen dat Vomar het beste brood van alle supermarkten in Noord-Holland heeft.
  3. Als laatste hanteert Vomar de snelste service. Zo hoeft de klant meestal niet lang te wachten bij de kassa. Sluit de deze als 4e wachtende in de kassarij aan en is er geen kortere rij, dan krijgt zij haar boodschappen gratis mee naar huis.

Lees ook: Dit zijn de volgende stappen van groeibriljant Jumbo

Maatschappelijk betrokken

Als Noord-Hollands familiebedrijf is Vomar nauw betrokken bij de omgeving van haar winkels. Het bedrijf stimuleert de gezondheid en opleidingsmogelijkheden van haar medewerkers. Daarnaast is het voorloper in het verduurzamen van haar bedrijfsvoering door middel van vier pijlers: verantwoord assortiment, gezond en vitaal, aandacht voor milieu en een goede buur.

Het distributiecentrum in Alkmaar heeft 18.000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak, waarmee jaarlijks één miljoen kilowattuur stroom wordt opgewekt. Genoeg om ruim driehonderd eengezinswoningen een jaar lang van energie te voorzien. Onder de pijler gezond en vitaal is Vomar onder andere sinds 1 januari strategisch partner van voetbalclub AZ.