Nieuws Actueel

Loek de Vries weg als topman TenCate

Bestuursvoorzitter (64) vertrekt na zestien jaar bij Kon. TenCate. Zijn vertrek is een verrassing; twee weken geleden gaf hij aan te willen blijven.

Van onze redactie 5 april 2016

Ten Cate Carloter Ellen

Het vertrek van De Vries komt een maand nadat het in de productie van hoogwaardige kunststoffen en specialistische textiel gespecialiseerde Almelose concern is overgenomen door een investeringsgroep onder leiding van Gilde.

Nog aantal jaren directeurDe Vries gaf twee weken geleden in deze krant aan nog graag een paar jaar te willen blijven als directeur. Hij toonde zich in dat interview al geïrriteerd over het feit dat er met Gilde nog steeds geen afspraak was gemaakt over verlenging van zijn contract, dat in juni afloopt.

Tijdens het onderhandelingsproces met Gilde werd naar buiten toe ook voortdurend de indruk gewekt dat De Vries nog zou aanblijven. Aanvankelijk zou Gilde hem hebben willen vervangen, maar De Vries zou de nieuwe eigenaren vorig najaar hebben weten te overtuigen van het nut van zijn aanblijven.

In een gisteravond gepresenteerde persbericht geeft De Vries desondanks aan 'in goed overleg met de raad van commissarissen' te hebben besloten terug te treden.

Onaangenaam verrastDe centrale ondernemingsraad is 'onaangenaam verrast' door zijn vertrek. Het in functie blijven van De Vries als bestuursvoorzitter was voor de cor een voorwaarde voor een positief advies over de overname door Gilde. "We gaan ons de komende dagen beraden over wat dit zegt over onze afspraken met Gilde", reageerde cor-voorzitter Wim Meuleman gisteravond. "Meer wil ik er voorlopig niet over zeggen."

Het verhaal was dat De Vries nog drie jaar zou blijven, de realiteit is dat hij vijf weken na de overname en het staken van de beursnotering - in de aandeelhoudersvergadering van 25 april - al vertrekt. De Vries in het persbericht: "Nu het openbaar bod en delisting van TenCate succesvol zijn afgerond, was het voor mij tijd om de balans op te maken. De nieuwe fase waar TenCate nu in gaat is een natuurlijk moment om plaats te maken voor de volgende generatie."

Veel te dankenTenCate telt in totaal wereldwijd ruim vierduizend medewerkers, waarvan er zo'n achthonderd werkzaam zijn in Nijverdal. TenCate heeft zich onder leiding van De Vries ontwikkeld tot een innovatief bedrijf op het gebied van onder andere kunstgras, beschermende vezels voor het leger, vederlichte composiet voor de luchtvaart- en auto-industrie en materialen voor versterking van wegen en dijken. Jan Albers, voorzitter van de raad van commissarissen: "TenCate heeft veel aan hem te danken. Wij respecteren zijn besluit om terug te treden en zien ernaar uit hem als lid van de raad van commissarissen van TenCate te verwelkomen."

Foto: Carlo ter Ellen