Nieuws Actueel

Betere tijden lonken voor ondernemers Willemstraat

Ondernemers uit de Willemstraat in Breda snakken naar eind aan bouwoverlast. En bekritiseren de vergoedingvoor de geleden omzetverliezen, zo schrijft BN De Stem.

Peter Ullenbroeck | Léon Krijnen 30 juni 2016

Breda willemstraat 1065

"Hoe eerder de boel hier klaar is, hoe beter. We hebben er last genoeg van gehad", verzucht Lonneke Dijkhuis.

De eigenaresse van Coffee & Cream aan de Willemstraat in Breda zag haar omzet de afgelopen twee jaar 'dramatisch' teruglopen. Het afsluiten van het station aan de centrumkant en daarna het opbreken van de straat, had voor haar lunchroom enorme consequenties.

Maar het eind van alle ellende is in zicht voor Dijkhuis en al die andere ondernemers in de straat. Afgelopen vrijdag ging het station aan de kant van de Willemstraat weer open en ook het werk aan de straat schiet flink op. Eind juli moet de Willemstraat helemaal af zijn.

VergoedingEind goed, al goed, zou je zeggen. Nou, niet helemaal. Want menig ondernemer in de straat is nog altijd in een verwoed gevecht verwikkeld om de geleden omzetderving in de afgelopen jaren vergoed te krijgen. De gemeente Breda richtte daar een compensatiefonds voor op waar de middenstanders een beroep op konden doen. Goed geregeld, zo leek het. Maar in de praktijk valt dat tegen. Zo kregen bijvoorbeeld de eigenaren van lunchroom 076 in de straat te horen niet voor een vergoeding in aanmerking te komen. En ook Dijkhuis is allerminst tevreden.

"Over 2015 ben ik nog altijd bezig om een redelijke vergoeding te krijgen. Het bedrag dat ze mij boden was zo laag dat ik aanvankelijk dacht dat het een grap was. Beledigend gewoon." Bedragen noemt Dijkhuis niet. "Maar wat ze me bieden is echt een habbekrats. Ze halen er zomaar 15 procent af omdat dat nou eenmaal als ondernemersrisico wordt beschouwd en nog eens 50 procent vanwege 'normaal maatschappelijk risico', zoals het heet. Dan vraag ik je: wat is er 'normaal maatschappelijk' aan een straat voor je neus die er zo lang uit ligt?" Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben zeven ondernemers uit de Willemstraat een aanvraag voor compensatie gedaan. Aan drie daarvan zijn betalingen gedaan. De overige vier verzoeken lopen nog. Overigens heeft de aannemer in de Willemstraat ontheffing gekregen om de komende weken 's avonds en in de weekeinden door te werken om op tijd klaar te kunnen zijn.