Nieuws Actueel

Brechtje de Leij: Bevrijd jezelf van het juk van bereik

'Ik wens je een fijne en digitaal-vrije vakantiemaand augustus toe', schrijft Brechtje de Leij in haar nieuwste column. Bereik simpelweg eens zo min mogelijk. Létterlijk. Maar oké, nu je nog ontvangst hebt, nog even haar column lezen.

Brechtje de Leij | Foto: Pixabay 7 augustus 2019

Bereik Brechtjede Leij technologie

Bereik: vroeger was het een zorg voor de ouders. Het bereiken van de vakantie-bestemming welteverstaan. Met een weeïg warme krentenbol in de hand op zoek naar de juiste afslag van de tolweg. Stress over het bereiken van de bestemming is tegenwoordig vervangen door stress over het bereik van internet.

Daarbij is het humeur van de kinderen recht evenredig met het aantal gekromde signaalstreepjes op de smartphone. De oneindige traagheid van het vakantiebestaan, bezien vanuit de download-snelheid van de lokale WiFi. De smartphone is ideaal om zonder echtelijke ruzies je vakantiebestemming te bereiken, want elk weggetje en elk wandelpad is door Google in kaart gebracht.

Maar voor het bereiken van een vakantiegevoel is je smartphone desastreus. Elk gezinslid blijft aan het eigen scherm gekluisterd, eeuwig verblijvend in de eigen, vertrouwde digitale wereld. Aangekomen op de vakantiebestemming blijft zo de afstand tussen elkaar eindeloos ver. De vreemde wereld wordt opgefleurd met vertrouwde fotofilters. Met Snapchat regen-bogen of Instagram 'Lark, Rise of toch maar Clarendon'. Het berooft het geportretteerde van zijn mysterie.

Lees ook: Brechtje de Leij: De kansen van 'de stem-assistent'

Het dwingende keurslijf van het stories-format reduceert de rijke ervaring tot brokjes met emoticons gelardeerd beeld. De lome landerigheid die wij kennen van de vakanties in onze jeugd wordt steeds met één swipe van de duim verdreven. De smartphone jaagt je voortdurend op. Terwijl de beste vakanties je laten vertragen tot het Caribische ritme waar wij nijvere Nederlanders stiekem best jaloers op zijn.

Mijn advies is simpel en heeft zich vorig jaar op vakantie in Turkije bewezen. Er werd geruzied over de vraag met hoeveel je tegelijk op het Netflix-account kunt kijken, terwijl de zwembaden, zon en gezelligheid buiten de hotel-kamer tevergeefs lonkten. Beter: leg de smartphones bij aankomst in de kluis, of onderin de koffer. Samen met de paspoorten en sieraden. Laat ze daar. Bevrijd jezelf van het juk van bereik. Maak foto's met je ogen. Prent herinneringen in je eigen geheugen en niet op de servers van Facebook.

Lees ook: Thijs van Dijk: Influencers, niets is wat het lijkt

Het onrustig najagen van Instagram-waardige ervaringen maakt dan plaats voor het lome vakantiegevoel van weleer. Of neem een ouderwetse camera mee en maak je vakantiefoto's met aandacht. Zonder dwang tot bewerken en delen. Bereik waar vakantie voor is bedoeld: rust. Bereik simpelweg eens zo min mogelijk. Ik wens je een fijne en digitaal-vrije vakantiemaand augustus toe.

Brechtje de Leij is Digital Strategist voor haar bedrijf B-Digitized, schreef het boek Mobiele Eenheid en is als techexpert lid van onze Raad van Advies.