Nieuws Actueel

Bezoek World Press Photo in Grote Kerk Zwolle

Beleef samen met de Stentor Club de wereld in Zwolle, met een bezoek aan World Press Photo 2016 in de Grote Kerk en een stadswandeling. Dit meldt De Stentor.

Charlene Berkhout | Foto: Bert Westenbrink 23 februari 2017

De Grote Kerk in Zwolle dient vanaf maart als eindstation voor de wereldtour van World Press Photo 2016. Omgeven door ruim 160 beelden wandelt u langs het wereldnieuws van 2015. Naast de winnende World Press Photo Hope for a New Live van Warren Richardson, waarop te zien is hoe een man op de grens tussen Hongarije en Servië een baby onder het prikkeldraad doorgeeft, zijn er nieuwsfoto's van 41 ander prijswinnaars uit 21 landen te bekijken.

,,We zijn heel trots dat Zwolle weer gastheer voor World Press Photo mag zijn", vertelt projectleider Fieke van 't Riet. ,,Zwolle is een onderwijsstad die opleidingen als journalistiek en fotografie huisvest, dus het is een must dat deze tentoonstelling hier te zien is."

Grote Kerk

Dat World Press Photo ook nog eens in de Grote Kerk, het hart van de Hanzestad, te zien is, maakt het plaatje compleet volgens Wies Dull van het Toeristisch Informatie Punt. ,,Het gebouw draagt een enorme geschiedenis met zich mee. De kerk begon katholiek maar werd uiteindelijk protestant. Tijdens de beeldenstorm zijn veel van de katholieke versieringen verwoest. Alleen het bijzondere Schnitgerorgel is als rijksmonument bewaard gebleven."

In zijn uiteindelijke functie als stadskerk bleef de aankleding en uitstraling van de Grote Kerk sober. Maar daar komt verandering in. Van 't Riet: ,,De kerk zal ook een sociale culturele functie vervullen. De Grote Kerk wil een gemeenschap worden waar mensen samenkomen voor ontmoeting met ruimte voor bezinning, vernieuwing en cultuur."

World Press Photo

World Press Photo met de bijbehorende tentoonstelling van KidsRights over de rechten van het kind laat zien dat spiritualiteit en cultuur uitstekend samengaan. Om de inwoners van Zwolle nog meer bij World Press Photo te betrekken zijn er ook lokale initiatieven ontwikkeld, zoals de fototentoonstelling You en I en exposities van Zwolse studenten.

Speciaal arrangement

Speciaal voor lezers van de Stentor die nog meer over Zwolle willen weten, staat er na het bezoek aan de Grote Kerk een cultuurhistorische stadswandeling op het programma. Via de Sassenstraat loopt u naar de oude verdedigingstoren de Sassenpoort. Ook brengt u een bezoek aan de Peperbus (Mariakerk) en OLV De Basiliek, Waanders in de Boeren en het Zwolse Balletjeshus. Het unieke arrangement wordt afgesloten met een lunch in Galerie het Langhuis of in het Stedelijk Museum.

Het arrangement is beschikbaar op 10 en 11 maart. Ontvangst vanaf 10.00 uur in de Grote Kerk. Einde 13.30 uur. Kosten: 24,50 euro per persoon, inclusief koffie/thee en koek, rondleiding World Press Photo en KidsRights, stadswandeling met gids en een lunch.

Meer informatie en aanmelden: destentor.nl/club.