Nieuws Actueel

Biden boos over inflatie, opent aanval op olieconcern ExxonMobil

De Amerikaanse president Joe Biden is boos over de hoge benzineprijzen die de inflatie in de Verenigde Staten stuwen. Tijdens een evenement in de haven van Los Angeles opende hij de aanval op olieconcern ExxonMobil. "Exxon verdiende meer geld dan God vorig jaar", aldus Biden, die het bedrijf opriep minder geld te besteden aan het opkopen van eigen aandelen en meer te investeren in het opvoeren van de olieproductie.

ANP 10 juni 2022

ANP100622210 1

Een hogere olieproductie moet ervoor zorgen dat de prijs aan de pomp omlaag gaat. De VS maken daar al veel voortgang mee, stelt Biden, die een recordproductie voorspelt voor volgend jaar. De president zegt met de sector in gesprek te zijn om de productie versneld op te voeren. Tegelijkertijd moet de olie- en gassector niet proberen te profiteren van de oorlog in Oekraïne door "overdadige winsten te willen boeken en de prijzen onnodig op te voeren".

Volgens Biden is de hoge inflatie, die vorige maand in de VS 8,6 procent bedroeg, een wereldwijd verschijnsel dat grotendeels veroorzaakt is door de Russische inval in Oekraïne. Consumenten hebben door die hoge prijzen, met name voor brandstof, veel minder vertrouwen in de Amerikaanse economie dan een maand eerder.

"Ik begrijp dat Amerikanen zich zorgen maken en daar hebben ze goede redenen voor", zei Biden. "Maar Amerika kan beter dan welk ander land de inflatie aanpakken vanuit een positie van kracht." De president verdedigde zijn economische beleid en wees op de vele nieuwe banen en het dalende overheidstekort.

De waardering van Biden is de laatste tijd gedaald, nu de prijzen zo hard stijgen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws