Nieuws Actueel

Bij deze Delftse ondernemers vind je originele kerstcadeaus

Originele kerstcadeaus kopen is zo makkelijk nog niet. Gelukkig bieden Delftse ondernemers nog wat unieke opties. Een lijstje.

Annelou Izeren 22 december 2016

Kerstcadeau delft

Om pijnlijke reacties op cadeaus als 'O, wat leuk. Nóg een paar sokken' te voorkomen is originaliteit geboden bij het winkelen voor kerstcadeaus. Maar waar zijn de unieke opties te vinden. Het AD zet vijf uniek Delftse cadeaus op een rijtje, ter inspiratie.

Delftse parfum

Kledingwinkel Dinmar Fashion lanceerde vorige week een eigen luchtje. De zaak van ondernemers Marcel Rocha (bekend als musicalster) en Jandino Asporaat (bekend als cabaretier) bestaat nu bijna twee jaar en is tot nu toe succesvol geweest in de verkoop van merkkleding. ,,Maar dat zijn natuurlijk producten van anderen. Het werd tijd dat we ook iets van onszelf konden verkopen. Dat werd een parfum," legt Rocha uit. Een uniseks geurtje. Hezelfde parfum, dat door Rocha omschreven wordt als fris en niet te zoet, is verkrijgbaar in een 'home fragrance', waarmee de geur door een hele kamer verspreid kan worden. Ruiken? ,,Stap binnen, dan ruik je het al." Het luchtje kost 59,90 euro.

Oorbellen geïnspireerd op de Delftse grachten

Kunstenares Elise Zoetmulder groeide op in Delft. In haar kamer zag ze de weerspiegeling van een gracht op haar plafond. Het inspireerde haar tot het maken van matte en glanzende keramieken oorbellen. ,,De reflectie van die gracht was de ene keer glinsterend en de andere keer mat. Dat zie je nu dus terug in de oorbellen."

De typisch Delftse sieraden zijn te krijgen bij de winkel Offline Is The New Black en kosten 29 euro per setje.

Delftse borrelglaasjes

Er is maar één winkel in heel Delft waar borrelglaasjes te vinden zijn, die gesierd zijn met typisch Delftse taferelen: de Delft Souvenir Shop. Na er zes jaar gewerkt te hebben als verkoper nam Hans de Vries dit jaar de winkel in zijn geheel over. ,,Het is een van mijn eerste daden als eigenaar geweest: het laten maken van Delftse borrelglaasjes. Al die jaren heb ik namelijk klanten moeten teleurstellen. 'Sorry mevrouw, wij hebben geen Delftse borrelglaasjes. Wel glaasjes waar Amsterdan of Holland op staat, maar Delft niet.' Om de een of andere reden wilde de vorige eigenaar ze niet speciaal laten maken. Ik wel. Ik zag een kans en heb hem gegrepen." Een hele goede beslissing, volgens De Vries. Wekelijks gaan er nu dergelijke glaasjes over de toonbank van de Delft Souvenir Shop. ,,Het maakt deze winkel anders ten opzichte van alle andere souvenirshops. Ik heb iets dat niemand anders heeft." Per stuk kosten de glaasjes 3,50 euro.

Gepimpte wandklok van Delftse makelij

Lieke Bosman is handig en creatief. Die twee kwaliteiten uiten zich in haar onderneming Spullen van Zolder. Ze speurt oude meubelen en interieuraccessoires op en knapt deze op, om ze vervolgens te verkopen aan een doorgaans jonger publiek. Zoals een oude wandklok. ,,Hij was bruin en oud toen ik hem aantrof," vertelt de Delftse. ,,Maar hij deed het en had wat mooie aspecten. De klok trok me genoeg aan om een likje verf te geven. Het is blauw geworden. Ik vind hem er nu fris en nieuw uitzien, al blijft het natuurlijk een oude klok. Het kan echt iets toevoegen aan een woonkamer." De wandklok staat te koop op de website van Bosman: www.spullenvanzolder.nl. Hij kost 55 euro.

Leren halsbanden gemaakt door Delftse dame

Voor haar hondje Breston kon Inge van de Wetering nooit een leuke halsband vinden. Gelukkig is ze zelf handig met het bewerken van leer en dus kon ze Breston voorzien van een kwalitatief sterke halsband die er ook nog eens leuk uitzag. ,,Maar ja, waarom zou ik dat ik niet ook voor andere hondeneigenaren kunnen maken," bedacht Van de Wetering. ,,Immers, samen met een vriendin maakte ik al enige tijd sieraden van leer, die in Delft verkocht werden. Cows & Crafst heet ons bedrijfje. Als we dan toch bezig zijn, kunnen de halsbanden ook bij het assortiment worden gevoegd."

Zo gezegd, zo gedaan. Van de Wetering heeft enkele halsbanden zelf ontworpen, maar maakt ook veel op aanvraag. ,,Ze zijn op een milieuvriendelijke manier gemaakt en bestaan uit een goede leersoort. Ga er dus maar vanuit dat je hond er lange tijd plezier van zal hebben.'' De halsbanden zijn te bestellen via www.cowsandcrafts.nl en kosten 34,50 euro per stuk.

Vanavond is er, naast de koopavond op vrijdag, een extra koopavond. Winkels in de binnenstad zijn tot 21.00 uur open.

Lees ook:Kerstmakelaar regelt het perfecte cadeauOverzicht openingstijden supermarkten Kerst 2016