Nieuws Actueel

Bijna helft bedrijven moet nog berekening loonsteun aanvragen

Met minder dan twee weken te gaan voordat het loket ervoor sluit, moet bijna de helft (44 procent) van de bedrijven die in de coronacrisis loonsteun hebben aangevraagd hier nog een definitieve berekening voor aanvragen. Het gaat om vier periodes, tussen oktober 2020 en september 2021, waarin bedrijven loonsteun konden aanvragen. Van de 98.000 aanvragers moeten meer dan 43.000 werkgevers hun gegevens doorgeven en een eindrekening aanvragen, meldt het UWV desgevraagd. Zij hebben hier nog tot en met woensdag 22 februari de tijd voor.

ANP 10 februari 2023

ANP100223141 1

NOW (noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid) ging naar bedrijven die verwachtten omzet te verliezen door maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze kregen een voorschot gebaseerd op het verwachte omzetverlies. Aan de hand van de loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies wordt het bedrag berekend waar zij echt recht op hebben. In sommige gevallen krijgen bedrijven meer dan gedacht, en een aantal bedrijven zal subsidie moeten terugbetalen omdat ze meer ontvingen dan waar ze achteraf gezien recht op hadden.

Volgens uitkeringsinstantie UWV hebben onlineadvertenties en radiospotjes er al toe geleid dat meer werkgevers zich melden met bonnetjes voor de definitieve berekening. "Maar toch is er nog een grote groep werkgevers die aan de slag moet."

Bedrijven die meer dan 40.000 euro aan subsidie voorgeschoten kregen, moeten een derdenverklaring van bijvoorbeeld een boekhouder hebben. Bedrijven die 125.000 of meer kregen, hebben een accountantsverklaring nodig om de definitieve berekening aan te vragen. Het UWV verwacht dat het druk zal zijn bij accountants en boekhouders. Daarom kunnen bedrijven veertien weken uitstel krijgen, als ze de benodigde papieren niet rond krijgen voor 22 februari. Het uitstel moeten ze wel uiterlijk op die datum aanvragen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws