Nieuws Actueel

Waar je rekening mee moet houden bij nieuwe huisvesting

Waar moet je als ondernemer rekening mee houden bij nieuwe huisvesting? Wessel van Alphen van DynaHouse vertelt erover in zijn blog over dynamische werkplekken.

Wessel van Alphen | Foto: Pixabay 20 februari 2018

Meeting 2284501 1920

Grote bedrijven formeren flexibele schillen van 20 à 30 procent om hun vaste werknemersbestand heen. Zzp'ers, wier aantal inmiddels is gegroeid tot ruim een miljoen, hebben geen behoefte aan een eigen, vaste werkplek. En kleine bedrijven dromen van passende kantoorruimte, aangevuld met gedeelde faciliteiten als ontvangsthal, vergaderkamers en een lunchruimte. Dat betekent dat wie nadenkt over bedrijfshuisvesting, niet meer om flexibilisering heen kan.

As a service

Vastgoedeigenaren hebben tegenwoordig haarscherp in de gaten dat ze in hun grote kantoren ruimte vrij moeten maken voor die flexibilisering. Grote huurders hoeven minder meters af te nemen, kleine bedrijven kunnen gebruikmaken van de aangeboden faciliteiten, en zzp'ers komen er 'onder de mensen' - wat helpt om, al is het maar tijdens de lunch, nieuwe opdrachtgevers tegen het lijf te lopen. Werkplekken as a service, noem ik dat. Het gaat niet om het bezit, maar om werkplekken en faciliteiten gebruiken op het moment dat je ze nodig hebt.

Lees ook: Digital Investigation kiest flexibele huisbaas

Alternatieve ruimten

Door de groeiende economie neemt de vraag naar kantoorruimte toe, waardoor ook de huurprijzen stijgen. Aanbieders van flexibele werkplekken gaan daarom op zoek naar alternatieve ruimten. Daarbij valt te denken aan gebouwen met een andere bestemming, zoals hotels.

Duurzaam

Het spreekt voor zich dat duurzaamheid een kernbegrip is bij die flexibele werkplekken - zelf spreek ik overigens liever over dynamische werkplekken. Om flexwerkers - nee, dynamisch inzetbare medewerkers- en zzp'ers aan je bedrijf te kunnen binden, moet je hen niet alleen interessante projecten aanbieden, maar ook aangename werkplekken, die sfeervol zijn en van alle gemakken voorzien. Duurzaamheid begint ermee dat die plekken goed bereikbaar zijn. En wat er tijdens de lunch geserveerd wordt, moet gezonder zijn dan de vette happen in de doorsnee bedrijfskantine.

Dicht bij huis werken

Duurzaamheid speelt ook op een andere manier een rol. Dynamische werkplekken stellen bedrijven in staat om werknemers dicht bij huis te laten werken, maar wel in een zakelijke omgeving. Dat betekent dat die werknemers niet meer elke dag in de auto naar het werk hoeven te komen. Ook in dat opzicht lijkt flexibilisering van de bedrijfshuisvesting onafwendbaar te zijn.

Het spreekt voor zich dat duurzaamheid een kernbegrip is bij dynamische werkplekken

Wessel van Alphen, DynaHouse